Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност
Коментари Харесай

Да захвърлим лошите спомени от историята, призова Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган насочи реч-послание за приемливост след откриването на " Желязната черква " " Св. Стефан " в Истанбул.

" Самото разкриване в този миг, когато България ръководи Европейски Съюз, е значимо обръщение към интернационалната общественост. С това се споделя, че другите религии и култури живеят дружно и това демонстрираме на целия свят ", съобщи турският президент.

" Скъпи приятелю, министър председател Бойко Борисов ", се обърна той към премиера и благодари за наличието му.

" Църквата е храм на българската общественост, само че е и образец за хубостта на Истанбул ", добави Ердоган.

" Вие сте свободни да извършване своите религиозни отговорности и ние ще ви пазиме. Това е било посланието на нашите предци към народите, които са завладявани ", означи турският президент.

Той уточни и че в Турция има храмове, джамии, синагоги.

" Дедите ни са проявявали сензитивност към религиозните права и приемливост. Лошите мемоари от историята в действителност не би трябвало да хвърлят сянка върху опцията да живеем дружно. Трябва да живеем дружно, да има обединяване. Това е нашето връзки към религиите. В болшинството би трябвало да има единение. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии и го вършим ", съобщи Ердоган.

" Всеки би трябвало да свободно да изповядва религията си и ние го подсигуряваме. Надяваме се, че ще могат да се реставрират религиозните монументи и в България ", добави президентът на южната ни съседка.

" Разбрах, че в София се реставрира единствената джамия отворена за молебствия. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием дружно с вас реставрацията на тази джамия. "

Ердоган добави, че в България тези културно-исторически обекти също имат потребност от реституция, и могат да се реставрират дружно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР