Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи масовата стрелба, при

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи масовата стрелба, при
Коментари Харесай

Ердоган плаши да връща християни в ковчези, ако нападнат Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дефинира всеобщата пукотевица, при която бяха убити 50 души в две джамии в Нова Зеландия, като част от по-широка офанзива против Турция и заплаши да изпраща назад " в ковчези " всеки, който се опита да отнесе борбата в Истанбул, оповестява " Ройтерс ".

Ердоган, който се пробва да събере поддръжка за своята ислямистка Партия на справедливостта и развиването (ПСР) за локалните избори на 31 март, се базира на нападението в Нова Зеландия като доказателство за световни настроения против мюсюлманите .

" Те ни тестват от 16 500 км , от Нова Зеландия, с посланията, които дават оттова. Това не е самостоятелен акт, това е проведено ", подчертал той, без да дава повече детайлности.

28-годишният австралиец Брентън Тарант, белокож расист, е с повдигнато обвиняване за ликвидиране, откакто мазета 50 души в две джамии в град Крайстчърч.

На предизборни манифестации през уикенда Ердоган е посочил видеокадри от стрелбите, които стрелецът е излъчил във " Facebook ", което беше остро разкритикувано от външния министър на Нова Зеландия, който акцентира, че това може да заплаши новозеландците в чужбина.

Ердоган също по този начин е посочил и фрагменти от " манифеста ", оповестен онлайн от терориста и по-късно свален от мрежата.

По думите на турския президент, стрелецът е заплашил Турция и самият него и желал да изгони турците от северозападната европейска част на страната. Най-големият турски град Истанбул е разграничен сред азиатската част на изток от Босфора и европейската част на запад от протока.

" Ние сме тук от 1000 години и ще бъдем тук до апокалипсиса, по Божията воля ", настоял Ердоган по време на протест през днешния ден във връзка годишнината от Галиполската интервенция през 1915 година, когато османските войски разгромиха ръководени от Англия сили, в това число австралийски и новозеландски бойци, опитващи се да завладеят Галиполския полуостров, който е врата към Истанбул.

" Няма да превърнете Истанбул в Константинопол ", добави той, препращайки към името на града, когато той е столица на Византия, преди да бъде превзет от османлиите през 1453 година.

" Вашите прародители пристигнаха тук... и се върнаха в ковчези ", предизвести той и отсече: " Не се съмнявайте, че ще ви изпратим назад като вашите прародители. "

Ердоган беше избран отново предходната година с нови пълномощия, само че неговата партия, която ръководи Турция от 2002 година насам, се бори за гласове, откакто стопанската система е в криза след години на мощен напредък. Той разгласи локалните избори като " въпрос на оцеляване " в лицето на заканите, в това число кюрдски екстремисти и набези против мюсюлмани, като да вземем за пример стрелбите в Нова Зеландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР