Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турските служби

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турските служби
Коментари Харесай

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че турските служби за сигурност разполагат с доказателства , че убийството на саудитския публицист отстъпник Джамал Кашоги е планувана спекулация от страна на саудитските управляващи .

Ердоган разгласи случилото се като авансово и подробно планувано политическо ликвидиране.

" Турция и светът ще бъдат задоволени, чак когато всички причинители и поръчители бъдат подведени под отговорност. Други страни би трябвало да вземат участие в следствието ", настоя турският държавен глава.

Той разкри, че саудитски екип от трима души е дошъл със аероплан в Истанбул ден преди убийството на Кашоги, като те са посетили гори в Истанбул и крайбрежния град Ялова, два други екипа саудитци са пристигнали поотделно.

По думите на Ердоган, камерите за видеонаблюдение на саудитското консулство в Истанбул са били махнати, като всички фрагменти са били изтрити . Той добави, че фрагментите от камерите демонстрират, че Кашоги не е напускал консулството след влизането си.

Турският президент подсети, че на 4 октомври Саудитска Арабия отхвърли за проблем и случай с Кашоги на територията на консулството, като чак на 20 октомври разгласи версията, че журналистът е умрял при " юмручен пердах " в консулството.

Ердоган зададе няколко щекотливи въпроса : " Защо беше в Турция 15-членнния саудитски екип? По чии заповеди? Защо консулството не беше отворено неотложно за турските проверяващи? Защо саудитците дадоха толкоз доста разминаващи се изказвания ? Кой е локалният помощник, който е изхвърлил тялото на Кашоги? Саудитците би трябвало да отговорят на всички въпроси. "

" Казах на саудитската делегация и на крал Салман, че генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул е небрежен и незапознат, след което той беше отзован в Рияд и беше освободен от служба ", уточни Ердоган.

Той настоя 18-те публични лица, които бяха задържани от Саудитска Арабия, да бъдат предадени на Турция и да бъдат съдени в Истанбул . Той не загатна в речта си саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, само че даде да се разбере, че не го счита за почтен .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР