Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще нанесе

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще нанесе
Коментари Харесай

Ердоган плаши Сирия с мощен удар заради нарушение на примирието в Идлиб

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че ще нанесе още по-мощен удар отпреди, в случай че Дамаск не спре да нарушава режима на тишина в северозападната сирийска провинция Идлиб.

След договарянията в Москва на 5 март държавните ръководители на Русия и Турция одобриха взаимен документ, потвърждаващ придържането към " формата от Астана ". Страните оповестиха въвеждането на помирение и се съгласиха взаимно да патрулират значимата автомагистрала М4, която в този момент е под контрола на бунтовниците.

" Населението на Идлиб за пръв път въздъхна свободно. Но нарушаванията на примирието към този момент започнаха. Очакваме от Русия да сдържа попълзновенията на режима. Но в случай че думата не бъде спазена, ние няма да отстъпим и ще нанесем удар ", заплаши Ердоган, говорейки пред парламентарната група на ръководещата Партията на справедливостта и развиването (ПСР).

По думите му Турция се стремяла да трансформира краткотрайното помирение в Идлиб в непрекъснато.

Ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб стартира да се утежнява на 27 февруари, когато терористите от групировката " Хаят Тахрир ал Шам " започнаха мощна атака против позиции на сирийската войска, а тя отвърна на огъня.

Според съветското военно министерство дружно с бунтовниците и екстремистите (те ги назовават с общото име " терористи " ) под обстрел попаднаха и турски военни, които не е трябвало да бъдат в региона. В резултат бяха убити 36 турски бойци, още над 30 бяха ранени.

В отговор Анкара упрекна началото на нова военна интервенция в Северозападна Сирия - " Пролетен щит ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР