Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обясни на американския си

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обясни на американския си
Коментари Харесай

Ердоган разказа, че Тръмп е "приел позицията" на Турция за С-400

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изясни на американския си сътрудник събитията при закупуването на съветските зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 и той "зае позицията на Анкара ".

Турският водач приказва за това на среща с парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развиването. Според Daily Sabah, Ердоган също акцентира, че Турция още веднъж ще "търси други възможности ", в случай че Съединени американски щати откажат да продадат своите изтребители F-35.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че американският му сътрудник Доналд Тръмп е признал позицията на Турция за ЗРК С-400, откакто турският водач „ е обяснил всички условия “, оповестява Daily Sabah.

"Казах на Тръмп по какъв начин Турция е насърчена да купува ракетни системи С-400 от Русия и той призна нашата позиция ", разгласи Ердоган по време на съвещание на парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развиването.

Освен това, отбелязва изданието, турският президент сподели на ръководителя на Белия дом, че Анкара няма да откаже договорката за С-400 и има намерение да "търси други възможности ", в случай че Съединени американски щати не желаят да създадат компромис с продажбата на изтребители F-35 на своите съдружници.

Daily Sabah напомня, че Турция реши да купи С-400 от Русия през 2017 година, когато американците отхвърлиха да му продадат своите системи. Тогава обаче Съединени американски щати започнаха да споделят на Анкара, че вместо съветските системи за противовъздушна защита, "несъвместими " със системите на НАТО, ще бъде по-добре тя да се снабди с американските Patriot.

На това Турция възрази, че нежеланието на Вашингтон да продава своите комплекси е точно повода да се обърне към Русия, която предложи по-добра договорка и трансфер на технологии.

Беседата сред водачите се организира по време на неотдавнашното посещаване на Ердоган във Вашингтон. Турският водач също изрази рецензия по адрес на Съединени американски щати за това, че Вашингтон назовава силите за самозащита на кюрдския народ в Сирия, които Анкара смята за "терористи ", свои "партньори ".

Превод: М.Желязкова
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР