Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не крие своите амбиции

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не крие своите амбиции
Коментари Харесай

Троянският кон на Ердоган в Македония - албанците

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не крие своите упоритости за разпростиране на своите неоосманистки крила из целия Балкански полуостров. Той преглежда Македония като още един турски спътник в произвеждане, което за жал държавното управление в Скопие наподобява, че е приело без деликатно да оцени дълготрайните неподходящи последствия от това, пишат публицистите Арбана Джара и Алон бен-Меир в разбор за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представен от организация " Фокус ", по отношение на възходящото въздействие на Турция на Балканите и по-специално това в Македония.
Много малко албански гласове в Македония имат куража да подлагат на критика обществено Ердоган, изплашени от това да не се трансфорат в цели на закани и обиди от голямата пропагандна машина, насърчавана от доста от неговите доближени. Ердоган е извънредно сполучлив в оказването на въздействие върху болшинството албанци в страната, доста от които считат него за единствения им приближен водач.
За повече от десетилетие Ердоган влага съществено в разпространяването на въздействието си измежду албанците, посредством строенето на джамии и турски учебни заведения, посредством финансирането на медийни и религиозни институции, а най-от скоро - на политически партии, които са непосредствено следени от околните му сътрудници и доста са нараснали въздействието му над албанската общественост.
Всеки, който се осмели да подлага на критика Ердоган или да дискутира персоналните му упоритости в Македония, е атакуван обществено от „ интернет бригадата “ като ислямофоб или изменник.
„ Аз персонално бях жертва на тези офанзиви два пъти “, съобщи Джелал Незири, умел проверяващ публицист от Македония. „ Те не могат да ми попречат да споделям истината, само че е реалност че доста от моите сътрудници не желаят да приказват за тази тематика, поради „ заканите от линчуване “.
Мнозинство от албанците в Македония се разпознават като мюсюлмани повече, в сравнение с посредством албанската си национална еднаквост. Има гласове, в тези фанатични религиозни групи, които споделят, че албанците не би трябвало да припознават Майка Тереза като светец, макар че тя е била от албански генезис от Македония, тъй като тя не съставлява ползите на мюсюлманската общественост. Броят на тези, които имат вяра че други албански национални герои като Георги Кастриоти „ Скендербег “, който е повел въстание против Османската власт през 15. век, не би трябвало да бъдат признавани тъй като са били християни, пораства стремглаво.

Сравнено с албанците в другите балкански страни, които не регистрират религията като господстващ фактор в живота си, тези в Македония са най-верните поддръжници на Ердоган и неговият ислямизъм . Стратегията на Ердоган за възобновяване на турското въздействие в Балканите, сходно на това, на което Османската империя се е наслаждавала в миналото, има ранен триумф с албанците в Македония .
Почти две трети от популацията на Македония са етнически православни християни, а останалата една трета от популацията е преобладаващо албанско мюсюлманско. През 2001 година, напрежението сред двете групи ескалира във въоръжен спор сред държавните сили за сигурност и албанската народноосвободителна войска (АНОА).
Конфликтът беше краткотраен и завърши с Охридското съглашение – кротичък контракт, който ребрандира командирите на АНОА като законни политици, получавайки нараснали обществени и политически права, които бяха дадени на албанските жители на Македония. Въпреки че военните дейности завършиха преди близо 17 години, връзките сред двете разнообразни групи към момента са сурови.
Албанците са в неравностойно състояние и биват подценявани, и не престават да страдат от неравноправие. Македония отхвърли главните им човешки права. Албанският език не беше приет до март 2018 година, когато македонският парламент утвърди закон, утвърждаващ формалното потребление на албанския език, макар всеобщите митинги от дясната съпротива.
Славяните и албанците в страната към момента са необятно разграничени и не се радват на идентични права. Ердоган употребява етническите и политическите проблеми сред славяните и албанците като „ златна опция “ да се показа като най-големия бранител на последните .
Според Световната банка през 2016 година износът на Турция към Македония е бил на стойност 378 милиона $, до момента в който вносът е бил 82.6 милиона $. Турският статистически институт рапортува, че към 100 турски предприемачи все още имат вложения на стойност 1.2 милиарда евро в Македония. Тези вложения са ориентирани към частите, в които живеят славяни, до момента в който в албанската част Ердоган е вложил в религиозни институции, които да предизвикват ислямската му агитация.
Ердоган употребява албанците като коз в своите стопански и финансови вложения в Македония . По този метод, той се преструва че подсигурява непоклатимост за страната като конвертира проблематичния албански шовинизъм в мощна ислямска еднаквост. В обществените си речи Ердоган неведнъж флиртува с корумпирани държавни служители в Скопие. Той съобщи, че Турция и Македония споделят братствена връзка и че „ Турция постоянно ще бъде на страната на Македония “. „ За нас Анкара и Скопие нямат разлики и ние в никакъв случай няма да оставим нашите братя сами. Винаги ще бъдем с тях и постоянно ще им оказваме помощ и ще стоим зад тях “, съобщи Ердоган през февруари 2018 година.

В диалог с Артан Груби, народен представител представляващ най-голямата албанска политическа партия (Демократическият съюз за интеграция, ДСИ), той съобщи, че „ въздействието на сегашното турско държавно управление в политическата конюнктура в Македония е безспорно съществено и присъстващо “. Ердоган реализира това „ посредством държавна финансова поддръжка, културна обмяна и служител като модел на подражателство облик за ентусиазъм на политически партии и политиците, по сходство на новоустановената партия „ Беса “, разяснява Груби, допълвайки че ДСИ няма да разреши на никакви маргинални въздействия да ги отклонят от техния планиран път на интеграция в НАТО и Европейския съюз.
Движението „ Беса “ е политическа партия в Македония, учредена през ноември 2014 година от Билал Касами и Зекирия Ибрахими, основен редактор на списание „ Шенжа “, което е една от най-положително настроените медии към Ердоган в Македония.
Лидерите на тази политическа партия отхвърлят да имат директни връзки с Турция, само че намерено следват линията на Ердоган. В първите си избори преди три години, те завоюваха пет места в Народното събрание. Ние изпратихме въпроси към водачите на „ Беса “, само че те не дадоха отговор, означават създателите на разбора.
Професор Имер Исмаили, един от най-критичните гласове в Македония, съобщи обществено по време на последните избори през 2016 година, че „ Движението " Беса " е религиозна фракция с отворена задача да популяризира ислямизма на Ердоган измежду албанците в Македония “.
В диалог Исмаили уточни, че албанските националисти на Балканите (особено в Македония) са обичаната „ цел “ на Ердоган, поради техните „ вяра, беднотия и функционална просветителна неначетеност “. „ Ердоганизмът желае балканската „ неоинвазия “, не с военни, а с финансови и религиозни способи, с цел да подкопае „ Християнска “ Европа! В това „ странствуване “ в избрани обстановки, неговият политически и геостратегически съдружник е Русия на Владимир Путин. И двете страни са обединени в своя личен фетиш и своята задача: И двете са „ диктатури “ и Антизапад “, съобщи Исмаили.
Много албански емигранти след Втората международна война и установяването на комунистически режим избягаха към западноевропейските страни или Съединени американски щати, с цел да намерят работа или да търсят политическо леговище. „ Почти всяко албанско семейство има един член на Запад и явно може да разграничи това, което Западът може да предложи културно, политически и във връзка с човешките права, и това което може да предложи Ердоган “, съобщи Незири. Въпреки това, те не престават да бъдат манипулирани от него.

Турската организация за съдействие и съгласуваност, поддържа офис в Скопие, екипиран с държавен координатор и направил съвсем 600 плана в Македония към края на 2017 година.
„ Юнус Емре “, турската държавна културно насърчаваща организация, също е дейна в Македония. Според „ Turkish Minute “ е „ ясно, че Ердоган натиска всички държавни организации да се концентрират върху Македония с всички типове схеми, от строенето на джамии до определяне на учебни заведения, като част от огромния проект за основаване на васална страна, която ще бъде лоялна на ислямисткото му ръководство “.
За да бъде сигурен, „ мирната офанзива “ на Ердоган в Македония има една и единствено една цел: да господства страната под маската на дълга история на приятелски връзки . Това е модерният троянски кон на Ердоган и албанците в Македония би трябвало да осъзнаят, че незабелязано попадат в неговия капан.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР