Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да попречи

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да попречи
Коментари Харесай

Ердоган иска от НАТО да уважи опасенията му за Финландия и Швеция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да попречи на Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, прикани през днешния ден членовете на алианса да „ уважат “ опасенията на Анкара във връзка с двете страни, които Турция упреква в укриване на терористи.

„ Единственото ни очакване от съдружниците от НАТО е... първо да схванат нашата сензитивност, да я уважат и най-после да я поддържат “, съобщи Ердоган пред депутатите от своята партия в Народното събрание.

Днес Финландия и Швеция подадоха дружно заявление за присъединение към НАТО, защото нахлуването на Русия в Украйна постанова трагична преоценка на сигурността в Европа.

Ердоган упрекна Стокхолм, че дава леговище на членове на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), оповестена за терористична формация от Анкара и нейните западни съдружници.

„ Помолихме ги да екстрадират 30 терористи, само че те отхвърлиха да го създадат “, сподели той.

„ Не може да не ни върнете терористите и по-късно да поискате поддръжката ни за участието ви в НАТО... Не можем да кажем " да ", с цел да се трансформира тази организация за сигурност е лишена от сигурност “, добави той.

Швеция наложи от 2019 година ембарго върху продажбите на оръжие на Турция поради нашествието на Анкара в Сирия.

„ Чувствителни сме във връзка с отбраната на нашите граници от офанзиви на терористични организации ", съобщи Ердоган, призовавайки съдружниците от НАТО да поддържат " законните " интервенции на Турция в Сирия или най-малко да не им пречат.

Турският водач съобщи също, че не се е отнесъл топло към настояването на шведската и финландската делегация да посетят Анкара за съвещания.

„ Те желаят да дойдат в понеделник. Не би трябвало да се стараят. Няма потребност от това ", сподели той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР