Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и основният му опонент

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и основният му опонент
Коментари Харесай

Ердоган и съперникът му се заричат да натирват сирийците от Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и главният му конкурент на президентските избори в неделя дадоха обещание да изпратят милиони сирийски бежанци у дома , реагирайки на възходящото неодобрение измежду гласоподавателите за броя на мигрантите в Турция, оповестява " Ройтерс ".

Повече от 3,5 млн. сирийски бежанци, които избягаха от спора в страната им, живеят в Турция и наличието им се трансформира в тематика на предизборната акция, като някои турци ги преглеждат като икономическа тежест и опасност за работните места .

 Указ на Асад разрешава да се лишава собствеността на бежанците
Указ на Асад разрешава да се лишава собствеността на бежанците

Първо са набелязани някогашни бастиони на опозицията…

" Веднага след изборите ние целим да създадем всички сирийски земи сигурни, започвайки от региони покрай нашата граница, и да улесним връщането на всички наши посетители у дома ", посочи Ердоган по време на тирада в югоизточния град Газиантеп.

" Но с цел да го създадем, би трябвало да преминем безвредно през изборите. Стабилността на Сирия е подвластна от това Турция да бъде мощна . В противоположен случай те ще разбият Сирия на части ", добави турският президент.

Ердоган е прецизирал, че 200 хиляди сирийци към този момент са се завърнали в северните сирийски региони, които в този момент са следени от Турция и нейни присъдружни сирийски размирен сили, откакто те започнаха военни офанзиви за изтласкването на кюрдските бойци и терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

 Евросъюзът дал леговище на половин милион бежанци през 2017 година
Евросъюзът дал леговище на половин милион бежанци през 2017 година

60% от задоволените молби са в Германия

Ала военното обезпечаване на задоволително огромен район от Сирия, което да разреши завръщането на повече от 3 млн. бежанци, ще бъде надалеч по-голямо предизвикателство и ще изправи Турция против други сили, забъркани в спора в Сирия, в това число Русия и Иран .

Газиантеп, който се намира на 50 км от сирийската граница, приютява 383 000 сирийци, близо 20 % от неговото население.

Насилието сред турци и сирийци се е утроило във втората половина на 2017 година, като недоволствата в огромните градове провокираха междуетническо съревнование, икономическо неравноправие и градско принуждение.

Турците ще гласоподават на президентски и парламентарни избори в неделя. Социологическите изследвания демонстрират, че те могат да са по-оспорвани от предстоящото , когато Ердоган свика предварителния избор през април.

 Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците
Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

Мухарем Индже, който е претендент за президент на главната опозиционна Народнорепубликанска партия и максимален конкурент на Ердоган, неведнъж даде обещание по време на предизборната си акция да изпрати сирийците у дома.

Той повтори обещанието си на протест нощес, акцентирайки, че ще възвърне връзките с държавното управление на сирийския президент Башар Асад и ще назначи дипломат в Дамаск в границите на 10 дни, в случай че бъде определен за президент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР