Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е казал в четвъртък

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е казал в четвъртък
Коментари Харесай

Ердоган е поискал от Путин едностранно прекратяване на огъня в Украйна

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е споделил в четвъртък на съветския си сътрудник Владимир Путин, че е належащо едностранно преустановяване на огъня, с цел да се реализира мир в продължаващата война сред Украйна и Русия, предава Daily Sabah . В телефонен диалог водачът на югоизточната ни съседка е декларирал, че апелите за мир и договаряния би трябвало да бъдат подкрепени от едностранно преустановяване на огъня, както и от визия за заслужено решение.

Той е повторил пред сътрудника си, че договарянията до момента са дали резултат във връзка с самодейността за зърно, размяната на пандизчии и атомната електроцентрала Запорожие в южната част на Украйна.

Според Кремъл, от своя страна Путин е " показал разрушителната роля на Запада, който помпа Киев с оръжие “ и му дава разследваща информация.

Путин е отбелязал, че Русия е подготвена за разговор за Украйна, само че Киев би трябвало да извърши авансово оповестените условия и да вземе поради " новите териториални действителности "

Ердоган също би трябвало да организира телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски в същия ден.

Турция беше значим медиатор в съглашение за продан на пленници сред воюващите страни. Освен това турското ходатайство се оказа жизненоважно за улеснението на подписването на съглашение сред Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна в Истанбул за наново отваряне на някои украински пристанища за освобождение на зърно, което беше блокирано с месеци заради продължаващия спор, напомня Daily Sabah.

Както написа изданието, Турция е една от най-активните страни, работещи за обезпечаване на непрекъснато преустановяване на огъня сред Украйна и Русия. Daily Sabah акцентира, че " с неповторимата си позиция на поддържане на другарски връзки както с Русия, по този начин и с Украйна, Турция завоюва необятно утвърждение за устрема си да постави завършек на войната “.

От началото на спора Анкара предложи да посредничи сред двете страни и да бъде хазаин на мирни договаряния, наблягайки поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Въпреки че Анкара се опълчи на интернационалните наказания, предопределени да изолират Москва, тя също затвори проливите си, с цел да попречи на някои съветски кораби да преминат.

В пробив съветски и украински делегации се срещнаха за мирни договаряния в Истанбул на 29 март. Турция също беше хазаин на съветския и украинския външни министри в Анталия по-рано през март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР