Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа указ, с който истанбулската

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа указ, с който истанбулската
Коментари Харесай

Турският президент подписа указ за превръщането на Света София в джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа декрет, с който истанбулската катедрала " Света София " , до този миг музей, ще се трансформира в джамия. Указът анулира решението на държавното управление 1934 година, с което статута на постройката се трансформира от джамия в музей, предава Reuters.
Ердоган разгласява в " Туитър " копие на подписания декрет, в който се споделя, че е взето решение контролът над джамията " Айя София ", както е името на постройката на турски, да бъде даден на локалните религиозни органи и тя да бъде отворена за мюсюлмански поклонници, добавя организация Фокус.
Превръщането на " Света София " в джамия няма да я лиши от нейната еднаквост и тя постоянно ще остане част от международното културно завещание, съобщи Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Ердоган в изявление, написа вестник Daily Hurriyet.
Отварянето на " Света София ", в този момент музей, за мюсюлмански вярващи, което възнамеряват турските водачи, няма да попречи на туристите да посещават постройката, съгласно представителя.
Припомняме, че по-рано Върховният съд на Турция анулира решението на държавното управление от 24 ноември 1934 година за статута на музей на някогашната катедрала " Света София ", предава " Анадолската организация ".
Така " Света София " още веднъж ще бъде превърната в джамия.
Властите ще запазят християнските икони в някогашната катедрала, както, по думите на Калън, османските управляващи за опазили всички християнски полезности в предишното.
" Всички огромни джамии, като Синята Джамия, Фатих джамия, Сюлейман джамия, те са отворени както за гости, по този начин и за вярващи ", сподели Калън.
Той също по този начин направи прилика с катедралата " Нотр дам " и базиликата " Сакре кьор ", които също са отворени както за туристи, по този начин и за вярващи.
" Отварянето на " Света София " за (мюсюлмански) вярващи няма да попречи на локалните или задграничните туристи да я посещават ".
" Така че статута й на международно културно завещание не е подложен под въпрос ".
Турският президент Ердоган по-рано оправда решението, като съобщи, че най-малко 400 църкви и синагоги в Турция са отворени за вярващите.
" Немюсюлманската общественост е част от Турция от епохи и няма напън против малцинствата в страната ", сподели президентът.
Калън съобщи, че представителите на еврейските и християнските общности не са подложени на никаква дискриминация и те самите биха удостоверили това.
Междувременно съветската православна черква показва страдание, че терзанията й, както и тези на другите църкви, свързани с проектите катедралата " Света София " в Истанбул да бъде превърната в джамия не са били чути от турските управляващи. Това съобщи пред ТАСС ръководителят на пресцентъра на Московската патриаршия Владимир Легойда.
" Жалко е, че загрижеността на Руската православна черква и на другите православни църкви не беше чута. Уви, това решение не е ориентирано към решение на съществуващите несъгласия, а в противен случай, може да докара до още по-големи разделения, както сподели и Патриарх Кирил на 6 юли ", съобщи Легойда.
Сградата е издигната през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя.
В продължение на 916 години катедралата се е смятала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 година, тя става основната джамия на империята.
Според решение на турското държавно управление от 24 ноември 1934 година постройката получава статут на музей. През 1985 година " Света София " е приета за обект от международното културно завещание от ЮНЕСКО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР