Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи гневни критики срещу Централната

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи гневни критики срещу Централната
Коментари Харесай

Ердоган гневен: Всяко търпение си има предел!

Президентът на Турция Реджеп Ердоган насочи гневни рецензии против Централната банка на страната поради решението ѝ да усили главния си лихвеният % от 17,5% на 24%. При това от банката обявиха през вчерашния ден, че са подготвени да усилят още ставката, в случай че това е належащо.

Междувременно самият Ердоган, явно без да координира дейностите си с Централната банка, подписа декрет, с който дейно наложи възбрана за осъществяване на покупко-продажби с парцели и скъпи бумаги в Турция с евро или долари.

Въпреки това през днешния ден лирата поевтинява с 0,26%, до 6,0979 за $, след едва повишаване, последвало решенията за лихвите и валутите.

Очаквахме леко нарасналият преди изборите курс на $ да падне или да се стабилизира, само че се сблъскахме се с безусловно противоположна обстановка. Оказахме се изправени против подлия удар на администрацията на Съединени американски щати, за която турската стопанска система е цел”, разгласи през днешния ден Ердоган на заседание на районните водачи на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

„ Ако би трябвало да сме почтени, при започване на годината курсът беше 3,8 лири, през март равнището се резервира, при започване на април доближи 4 лири, през май – 4,12 и ден след вота на 24 юни беше 4,6 лири, това повишаване дотук можеше да се одобри. Гледахме на него в подтекста на несигурността на изборите. Но ставащото по-късно е необяснимо. Скокът през август до 7 лири за $ бе икономическо убийство”, сподели Ердоган.

„ Резултатът демонстрира, че въпросът е политически”, уточни турският президент.

Той съобщи, че всичко това е доказателство за обстоятелството, че на света няма нито една страна, която да е политически и стопански самостоятелна.

Според него Турция е жертва на валутния курс, който обаче е единствено забележимата страна на казуса, а същинският удар идва от инфлацията и лихвите.

Лихвите са причина за инфлацията. Централната банка неведнъж обясняваше инфлацията, само че тя не се случи по този начин, както я предвиждаше . И най-после усили лихвения % с доста. Хайде заповядай самостоятелност!”, възмути се Ердоган.

„ Всяко самообладание си има лимит! Една страна не може да бъде дисциплинирана единствено с валутен курс. Разбира се, че имаме потребност от финансовите институции, без тях няма стопанска система. Важно е те да са на крайници, с цел да може действителната ни стопанска система и вложенията да бъдат мощни, те са взаимно свързани”, сподели Ердоган.

Той акцентира, че следи всички процеси и към този момент са взети много съответни решения като възбраната за непозната валута при имотни покупко-продажби и скъпи бумаги и задължението да се оперира единствено с турски лири.

Който желае да работи с непозната валута, ще бъде докладван на съответните управляващи , премахнахме заплащането на наемите за жилища с непознати пари, да не би да плащаме тока и водата с долари”, акцентира президентът на Турция.

Той заплаши с постоянен напън и инспекции търговците и складовете, които спекулират с цените на стоките и ги дефинира като „ национални предатели”.

„ В тази страна няма проблем, който да не може да бъде разрешен”, безапелационен е Ердоган.

Ердоган ще пази двореца си с съветски ракети

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

Съединени американски щати заплашиха Турция и… внезапна офанзива против лирата

Ердоган избавя туризма

#Erdogan: 'Currency fluctuations politically-induced' https://t.co/0C03gPubVG pic.twitter.com/vJkG0rveZw
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 14, 2018

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР