Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини Франция за геноцида в

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини Франция за геноцида в
Коментари Харесай

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Президентът на Турция Реджеп Ердоган упрекна Франция за геноцида в Руанда през 1994 година, при който бяха избити стотици хиляди хора, осведомят медии.

" Очевидно е кой умъртви 800 000 души в Руанда преди 25 година, това е Франция ", разгласи Ердоган и добави, че " тези, които основават проблеми с изказванията за по този начин наречения Арменски геноцид, съответно Франция, не ги е грижа за истината ".

Доклад от 2017 година на основаната във Вашингтон адвокатска фирма Cunningham Levy разкрива, че представители на френските управляващи са съучастници в геноцида против малцинството тутси в Руанда. Те са доставили оръжия на най-голямата етническа група хуту. Докладът е пожелан от държавното управление на африканската страна.

Коментарът на Ердоган е в отговор на проведените от френския водач Еманюел Макрон мероприятия във връзка Арменския геноцид.

" Когато копаем по-надълбоко в геноцидите, кланетата и нарушаванията на правата на индивида, ние виждаме същите страни, които подвигат звук за народна власт и независимост ", сподели Ердоган на симпозиум за архивите и историческите проучвания в столицата Анкара.

" Тези, които поучават Турция за правата на индивида, демокрацията, арменския въпрос и битката против тероризма, всички имат кървава история ", продължи той.

Ердоган означи, че няма група или страна, която да потвърди изказванията за арменския въпрос посредством архивни доказателства.

Турският водач акцентира, че турските архиви за събитията през 1915 година са налични изцяло. Той прикани арменците и трети страни да създадат същото.

По-рано този месец Макрон разгласи 24 април като ден за отбелязване на събитията през 1915 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР