Президентът на Туркменистан във вторник оцени като историческо съобщението, че

...
Президентът на Туркменистан във вторник оцени като историческо съобщението, че
Коментари Харесай

ЮНЕСКО обяви туркменските килими за световно културно наследство

Президентът на Туркменистан във вторник оцени като " историческо " известието, че обичайните килими, ръчно тъкани, са приети за международно културно завещание от Организацията на обединените народи.
Гурбангули Бердимухамедов съобщи, че това е " доказателство за международното самопризнание на нашите чудни килими " и ще помогне за популяризирането им в чужбина, предадоха международните организации, представени от БГНЕС.
Вековната фамилна традиция беше добавена в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО този месец.
Средновековният италиански търговец и странник Марко Поло е измежду най-известните фенове. Той е написал, че " тук се вършат най-хубавите и красиви килими в света ".
Днес туркменските килими неизбежно са част от помпозни държавни церемонии, без значение дали става дума за разкриване на жп гара посред пустинята, или за тържества в столицата Ашхабад. Те също имат своя държавен празник в последния уикенд през май и участват на националния байрак.
Тъкането на килими участва в книга, създател на която е всемогъщият Бердимухамедов, наречена „ Небесна хубост “, в която той назовава килима „ Вечен химн на живота “.
Националният музей на килимите съдържа повече от 2000 килима, доста от предишните епохи и един с „ исполински “ размери, изтъкан през 2001 година от 40 тъкачи.
Килимът с размери 14 на 20 метра, който тежи 1,5 тона, трансформира страната в притежател на връх на " Гинес ", макар че в този момент купата се държи от килим, изтъкан в Иран.
Изтъкаването на килим от четири квадратни метра може да отнеме няколко месеца заради плътността на килимите - един квадратен метър може да се състои от до 400 000 възела.
Цените на вълнените килими са към 115 $ на квадратен метър, до момента в който коприненият килим може да коства двойно.
Обикновено моделите отразяват номадското племенно изкуство и включват детайли от другите типове животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР