Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова страните от Г-20

...
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова страните от Г-20
Коментари Харесай

Световната банка призова Г-20 да отсрочи дългове на бедните страни

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас прикани страните от Г-20 да обсъдят опцията за понижаване на задълженията на най-бедните страни, с цел да бъде сведен до най-малко икономическият спад заради пандемията на коронавирус. Малпас приказва на видеоконференция на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20. Според него пандемията е довела до „ най-голямата световна криза от десетилетия “ и е засегнала най-вече развиващите се стопански системи.

" Призовавам Г-20 да отвори пътя за съвещания по отношение на самата дългова тежест, както и ефикасни способи за понижаване на чистата сегашна стойност както на формалния двустранен, по този начин и на комерсиалния дълг за най-бедните страни ", заяви Малпас.

Той разгласи необходимост от удължение на мораториума върху заплащанията по задълженията от най-бедните страни. „ Настоятелно ви приканвам да удължите самодейността за прекъсване на обслужването на задълженията до края на 2021 година “, посочи шефът на Световната банка и добави, че се изисква бистрота от всички двустранни кредитори, в това число националните банки.

" Ситуацията в разрастващите се страни става все по-тъжна. Изтича времето. Трябва бързо да предприемем ограничения за прекъсване на обслужването на задълженията, понижаване на задълженията, механизми за споразумяване на задълженията и бистрота ", завърши Малпас.

Вчера и ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приказва по въпроса. Тя уточни, че МВФ изследва спомагателни принадлежности за даване на финансиране на най-бедните страни в света и други наранени тежко от коронавирусната пандемия.

Тя също призова финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20 да обмислят удължаването на мораториума върху дълга на най-бедните страни и след края на годината, както и да работят за по-голямо присъединяване на частния бранш. 

По-късно финансови водачи на страните от Г-20 обещаха да продължат да използват  " всички налични политически принадлежности ", с цел да се борят против коронавирусната пандемия и да укрепват международната стопанска система, само че предизвестиха, че вероятностите остават несигурни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР