Президентът на Судан Омар ал Башир се оттегли, военни източници

...
Президентът на Судан Омар ал Башир се оттегли, военни източници
Коментари Харесай

Президентът на Судан подаде оставка

Президентът на Судан Омар ал Башир се отдръпна, военни източници настояват в четвъртък след продължаващите месеци апели за неговата оставка, предава Anadolu Agency.
Армията е основала преходно държавно управление, с цел да ръководи страната в идния интервал, съобщи боен източник, отказвайки да даде повече детайлности.
" Мога да потвърдя, че Башир се е отдръпнал, откакто армията и протестиращите го сложиха под напън ", сподели източникът, който изиска да не бъде назван, заради ограничавания в диалозите с медиите.
Суданската държавна телевизия и радио оповестиха рано сутринта, че армията ще " направи значимо изказване ", само че до момента такова не е излъчено, предава организация Фокус.
Стотици хиляди хора са излизали по улиците на столицата Хартум, с цел да отпразнуват края на 30-годишното ръководство на Башир.
Бившият към този момент президент в този момент се намира под домакински арест и бодигардовете му са арестувани, оповестиха локалните медии.
Междувременно суданското военно разузнаване е арестувало повече от 100 ръководители от ръководещата партия Национален конгрес. Сред задържаните са някогашният министър на защитата Абдел Рахим Мохамед Хюсеин, някогашен вицепрезидент Али Осман Таха и ръководителят на ръководещата партия Ахмед Харун.
Судански войски също са били ситуирани към постройката на държавната телевизия, а някои бойци, както се твърди, са влезнали в постройка в Омдурман, втория по величина град в страната.
Информациите също по този начин сочат, че полетите от интернационалното летище в Хартум са прекратени, като се позволяват единствено кацания на летището.
Стотици судански протестиращи в сряда проведоха митинг пред постройката на Генералния щаб на армията в столицата за пети следващ ден на фона на продължаващите апели президентът Омар ал-Башир да се отдръпна.
От събота минимум 22 души са починали в конфликти сред стачкуващите и силите за сигурност, които неведнъж са се опитвали да разпилян протестиращите със мощ, съгласно Централния комитет на суданските лекари. Полицията, от своя страна, сподели, че единствено един протестиращ е бил погубен.
Судан е обзет от митинги от декември предходната година, като стачкуващите желаеха отдръпването на Ал-Башир, който ръководи Судан от 1989 година насам.
От сутринта се чака " значимо изказване " на армията, само че то към момента се забавя и съгласно някои информации повода за това е несигурността кой ще оглави преходния съвет в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР