Президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев се срещна с президента на

...
Президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев се срещна с президента на
Коментари Харесай

Лукойл оценява инвестиционната среда в Азербайджан


Президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев се срещна с президента на съветската компания Лукойл Вагит Алекперов през март, по време на неговото посещаване в Баку.

По време на срещата бяха разисквани дълготрайните връзки сред Лукойл и SOCAR. Участието на Лукойл в планове, осъществени в Азербайджан, беше високо оценено.

Алекперов акцентира стратегическото значение на връзките на компанията с SOCAR и високо оцени основаването на удобни условия за задгранични вложения от страна на държавното управление на Азербайджан. В тази връзка той изрази удоволствието си да влага в нови области в Азербайджан.

Държавната нефтена компания SOCAR е една от 50-те най-големи международни петролни компании. Мисията на SOCAR е да подсигурява енергийната сигурност на Република Азербайджан. Създадена през 1992 година, SOCAR има за цел да ръководи петролните запаси на Азербайджан въз основа на единна държавна политика, да усъвършенства управническата конструкция на петролната промишленост и да обезпечи развиването на горивно-енергийния комплекс.

Три индустриални отдела, една нефтена рафинерия и едно газопреработвателно дружество, цех за произвеждане на дълбоководни платформи, два тръста, един институт и 23 подразделения работят като корпоративни субекти под шапката на SOCAR. SOCAR има забележителна позиция в редица районни и интернационалните енергийни планове. Понастоящем SOCAR е единственият производител на петролни артикули в страната, като също е и оператор на повече от 370 бензиностанции в Швейцария, Грузия, Румъния и Украйна.

Петролната компания Лукойл е един от водачите на петролния бизнес в Русия. Лукойл е една от най-големите интернационалните, отвесно интегрирани петролни и газови компании, осигуряваща 2,2% от международния рандеман на нефт.

Лукойл работи в нефтения и газовия бранш на Азербайджан от 1994 година, когато компанията влезе в първия си интернационален план за развиването на нефтеното находище Azeri-Chirag-Gunashli, едно от най-големите залежи в Каспийско море. Компанията има 10% дял в плановете Шах-Дениз и газопровода Южен Кавказ. Лукойл също се интересува от присъединяване в други планове на Азербейджан като Umid-Babek и Absheron. Освен това, компанията взе участие в пазара на горива на дребно.

От 1995 година Лукойл развива и лична дистрибуторска мрежа от бензиностанции в Азербайджан, която дава отговор на интернационалните стандарти. Компанията ръководи 58 бензиностанции и петролно хранилище, което обезпечава транспорт на 320 000 тона нефт годишно. Благодарение на това, Лукойл се трансформира в благонадежден снабдител на дизелово гориво и моторни бензини, както и на смазочни материали за огромни интернационалните и азербайджански компании, работещи на локалния пазар. Досега Лукойл осъществя забележителни планове в региона на добива на въглеводороди, търговията на дребно и на едро с нефтопродукти, в телекомуникации, обезпечаване, банково дело, мултимедиен бизнес в Азербайджан. Значителен е приносът на Лукойл към благотворителната поддръжка на културата, науката и образованието на Азербайджан, другите религиозни общности на републиката, ветераните на войната и труда.

По azernews.az

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР