Президентът на Словения Борут Пахор се очаква да спечели още

...
Президентът на Словения Борут Пахор се очаква да спечели още
Коментари Харесай

„Инстаграм-президентът“ на Словения се готви за нов мандат


Президентът на Словения Борут Пахор се чака да завоюва още на първия тур на президентските избори през днешния ден, се споделя в разбор на Франс прес.

Според социологическите изследвания 53-годишният някогашен министър председател, който за първи път зае поста на държавен глава през 2012 година, е покрай или даже надвишава 50-те %, нужни за дефинитивна победа.

Неговият съперник с най-големи шансове – някогашният комедиен артист и кмет на град Камник Мариян Сарец, се чака да завоюва към 21% от избирателския избор, оповестява словенския в. „ Дело “.

По време на своята акция Пахор извървя пешком общо 700 км в разнообразни елементи на страната, прекарвайки огромна част от времето в диалози с евентуални гласоподаватели, като всичко това беше в детайли документирано в профилите му в обществените мрежи, където е следван от десетки хиляди души.

„ Вярвам, че съумях да се свържа с колкото се може повече хора “, сподели той по време на предизборната си акция.

Пахор подава оставка като министър председател през 2011 година след неуспех на държавното управление му по време на международната финансова рецесия, която докара Словения на ръба на банкрута. Въпреки това идната година той печели изненадващо президентските избори, на които взе участие като самостоятелен претендент, подсилен от Социалдемократическата партия.

Бившият модел и сегашен политик е и шлагер в обществените мрежи с 40 000 почитатели в Инстаграм и още повече в Туитър, като интернационалните медии го назовават „ Инстаграм-президент “.

Неговите съперници обаче го назовават „ Барби “, а първият словенски президент Милан Кучан даже го упрекна в това, че омаловажава ролята на държавен глава и употребява позицията си за самореклама. „ Използвам Туитър, с цел да изразя своята политическа позиция, а Инстаграм – с цел да покажа по-лична страна от себе си, което според мен е неговата съществена цел “, съобщи Пахор.

Президентският пост в дребната република има най-вече церемониални функционалности, макар че има и право да предлага и назначава някои държавни чиновници и оглавява армията при положение на война.

На изборите през днешния ден право на глас имат 1,7 млн. души. Урните ще бъдат отворени в 7 часа локално време (8 часа българско) и ще бъдат затворени в 7 ч. вечерта (8 ч. българско време). Първите резултати се чакат по-късно същия ден. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР