Президентът на Словакия връчи мандат за съставяне на правителство на

...
Президентът на Словакия връчи мандат за съставяне на правителство на
Коментари Харесай

Изборите в Словакия: Роберт Фицо получи мандат за съставяне на правителство

Президентът на Словакия връчи мандат за сформиране на държавно управление на водача на партията победител на парламентарните избори. Бившият министър-председател популист Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия " Смер " получиха 22.9% от гласовете на вота. Тя ще има 42-ма депутати в 150-местния парламент. Ако успее, 59-годишният Фицо ще стане министър-председател за четвърти път. В телевизионно послание президентът Зузана Чапутова акцентира, че новото държавно управление „ ще би трябвало да служи на всички жители “.
Предстоящите дни ще бъдат време на политически договаряния сред политическите партии, само че също и сред мен и партийните водачи. В същото време идните дни ще покажат кои партии могат да намерят болшинство в Народното събрание, което да поддържа тяхната коалиция. Новото държавно управление постоянно ще съставлява избран набор от убеждения, волята на останалите се съставлява от опозиционните партии. Ето за какво, ролята на опозиционните партии не завършва с образуването на държавното управление. Точно противоположното, те би трябвало да упражняват надзор върху държавното управление и други жизненоважни институции.
Зузана Чапутова – президент на Словакия

Фицо нееднократно е нападал президента Чапутова, обвинявайки я, че е американски сътрудник и служи на непознати ползи, поради, което тя е завела дело против него.

Евентуални сътрудници на „ Смер “ за коалиция са лявата партия „ Глас “ на Петер Пелегрини, който се раздели с Фицо преди три години, както и националистическата Словашка национална партия.

Фицо даде обещание да отдръпна военната поддръжка на Словакия за Украйна и успеха му може да докара до в допълнение напрежение в Европейския съюз и НАТО.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР