Президентът на Словакия Андрей Киска нарече "шокиращ" мащаба на присъствие

...
Президентът на Словакия Андрей Киска нарече "шокиращ" мащаба на присъствие
Коментари Харесай

Президентът на Словакия е шокиран колко дълбоко е навлязла италианската мафия в страната му

Президентът на Словакия Андрей Киска назова "шокиращ " мащаба на наличие на италианската мафия в страната му, откакто се срещна с поръчан от него отчет на службите за сигурност, съобщи Ройтерс.

Държавният глава разпореди правенето на отчета след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак.

Думите на президента бяха опровергани от премиера Петер Пелегрини, който сподели, че Киска "тълкувал превратно " отчета на държавната разследваща работа Разузнавателна служба на Великобритания.

В авторски материал за всекидневника "Денник " Киска написа, че е наредил да се изготви отчет за активността на италианската мафия след гибелта на Куциак. Журналистът и годеницата му бяха убити през февруари. Според прокуратурата двамата са жертва на поръчково ликвидиране поради следствията на Куциак.

Той работеше върху откриване на измами на италиански предприемач в Източна Словакия. Чужденецът съумял по непочтен път да се възползва от европейски дотации за селското стопанство.

"Това, което е на бюрото ми, безусловно ме шокира ", написа Киска по отношение на отчета на Разузнавателна служба на Великобритания.

Президентът разкрива, че в отчета се показват имената на хора и компании, забъркани в измами с европейски дотации и покупко-продажби със земя през последните 10 години.

"И какъв е резултатът? Нищо. Мълчание. ", написа президентът. "Няма арести, няма засилена полицейска работа "

Словашкият държавен глава заключава, че в случай че написаното в отчета е правилно, има единствено една причина за бездействието: "Тези хора са били прикривани от държавната мафия, служители на реда, политици, които умишлено не са разследвали и са замитали нещата под килима ".

Премиерът Пелегрини обаче сподели през днешния ден, че "на 4 март президентът е получил сводка от 12 отчета, направени от 2000 година насам по няколко хипотетични закононарушения, които са били разследвани ".

"Докладите не включват никаква недвусмислена информация за връзки сред мафията и държавното управление ", добави Пелегрини. "Съжалявам, че Киска е направил такова превратно пояснение ".

В последния материал на Куциак, оповестен след гибелта му, се твърди, че италианец, който тази година беше упрекнат в Словакия за машинация със земеделска дотация, в предишното е имал настоятелен връзки с двама словаци, които след това почнали работа в офиса на тогавашния министър-председател Роберт Фицо.

И двамата подадоха оставка като помощници на Фицо, само че отхвърлиха всякаква връзка с убийството на Куциак.

Преди на италианеца да бъдат повдигнати обвинявания в Словакия, той беше екстрадиран в Италия по друго обвиняване за контрабанда на опиати.

Киска, който е безпартиен, сподели, че няма да се бори за втори мандат през 2019 година, само че ще остане деен в политиката. Той победи Фицо на последните президентски избори през 2014 година и беше паралелно с стачкуващите, които упорстваха за оставка на Фицо като министър председател.

Пелегрини, който е член на ръководещата в Словакия партия на Фицо "Смер - обществена народна власт ", този месец сподели в изявление за Ройтерс, че държавното управление би трябвало да създава "дела, а не думи ", с цел да ликвидира корупцията и престъпността в мафиотски жанр.

Миналия месец полицията организира интервенции и извърши първите арести по убийството на Куциак, само че прокурорите още не са съобщили какви са били претекстовете за закононарушението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР