Президентът на Сирия Башар Асад е изразил готовност за увеличаване

...
Президентът на Сирия Башар Асад е изразил готовност за увеличаване
Коментари Харесай

СЗО: Нужни са повече гранични пунктове за помощ в Сирия след земетресението

Президентът на Сирия Башар Асад е изразил подготвеност за увеличение на броя на граничните пунктове, през които да бъде доставяна помощ на потърпевшите от земетресението в северозападната част на страната, следена от бунтовниците, съобщи ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).
Тедрос Аданом Гебрейесус се срещна със сирийския президент в Дамаск в неделя следобяд, с цел да обсъдят реакцията на опустошителното земетресение, при което в Сирия и Турция починаха повече към 35 000 души.
Особено огромна е загрижеността за това по какъв начин помощта може да доближи до всички нуждаещи се в Сирия, която е опустошена от траялата повече от десетилетие революция.
" Усложняващите се рецесии на спора, ковидът, холерата, икономическият крах, а в този момент и земетресението, взеха непоносими жертви ", съобщи Тедрос, откакто посети Алепо и стана директен очевидец на разрушенията.
Той сподели, че " чака да се реалокира през линиите на северозапад, където ни споделиха, че провалите са е още по-големи ".
Положението е изключително тежко в следения от бунтовниците северозападен регион, който не може да приема конвои с помощи без разрешението на Дамаск.
Единственият граничен пункт, отворен за доставка на помощи от Турция, също бе опустошен от земетресението.
Доставена е част от авансово складираната помощ и в четвъртък през граничния пункт още веднъж започнаха да минават конвои, само че все по-често се чуват апели за отваряне на повече пунктове, с цел да се форсира доставянето на помощта.
" Този следобяд се срещнах с Негово превъзходителство президента Асад, който уточни, че е отворен да обмисли спомагателни трансгранични пунктове за достъп за тази изключителна обстановка ", съобщи Тедрос на виртуална конференция от сирийската столица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР