Президентът на Сирия удвоява заплатите в публичния сектор, тъй като националната валута пада спираловидно надолу

...
Президентът на Сирия Башар ал-Асад удвоява заплатите и пенсиите в
Коментари Харесай

Президентът на Сирия Башар ал-Асад удвоява заплатите и пенсиите в публичния сектор, тъй като националната валута на раздираната от война страна се покачва допълнително надолу, достигайки ново дъно за годината

От KAREEM CHEHAYEB Associated Press, 16 август 2023 г., 9:16 ч. Стойността на сирийската лира спрямо щатския долар се понижи до ново дъно от началото на 2023 г., спадайки от 7 000 на 15 000 паунда до зелени пари. В началото на конфликта през 2011 г. доларът се търгуваше за 47 паунда.

Повече от година Дамаск преструктурира програмата си за субсидии за бензин, дизел за отопление и хляб. При стартирането на преструктурирането през февруари миналата година сирийският премиер Хюсеин Арнус каза, че ходът за намаляване на субсидиите за гориво ще позволи на програмата да се насочи по-ефективно към най-бедните семейства, както и да намали дефицита на сирийската държава.

Въпреки че субсидиите за пшеница и хляб не са засегнати, този ход предизвика редки протести в страната, докато семействата се борят да се справят с рязко нарастващата инфлация. Сирия повиши цените на горивата в сряда, скоро след указа на Асад, като допълнително намали държавните субсидии.

„Националната икономика е в явно състояние на нестабилност, най-вече бързото покачване на валутния курс“, каза Арнус пред сирийския парламент в реч в края на миналия месец, предупреждение, че финансирането на държавните разходи чрез дълг и заеми от централната банка не е устойчиво.

Последното увеличение на заплатите в Сирия беше през декември 2021 г., когато Асад повиши заплатите на държавните служители с 30 %.

Увеличаването на заплатите може да е незабавно облекчение за сирийците, но в най-добрия случай би било временно, тъй като икономическото им положение продължава да се влошава, Сам Хелър, сътрудник в New Базираният в Йорк мозъчен тръст Century International каза пред Асошиейтед прес.

„Изглежда вероятно да подхрани инфлацията и по този начин да влоши продължаващото обезценяване на сирийската валута“, каза той.

Сирийската обсерватория за правата на човека, свързана с опозицията група за наблюдение на войната, базирана във Великобритания, каза, че часове след издаването на указа цените на горивата и продуктите са се увеличили, т.к. общественото недоволство от тежката икономическа ситуация се влошава.

Валутата на Сирия се обезценява от 2019 г., допълнително влошена от икономическия срив в съседен Ливан и Covid-19. Въпреки това неотдавнашното увеличение на заплатите и масивното държавно изплащане за реколтата от пшеница това лято увеличиха количеството пари, циркулиращи на пазара.

„Това увеличение (на заплатите) е всички почти изчезнаха след увеличенията на цените на горивата и скорошното обезценяване на сирийския паунд“, каза пред АП Карам Шаар, чуждестранен старши сътрудник в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Newlines Institute. „(Това) ще се захрани с местните (пазарни) цени след месец или два напълно.“

Въстанието в Сирия се превърна в гражданска война, която вече е в 13-та си година, и Водените от Запада санкции стриха на прах икономиката на страната. През февруари смъртоносно земетресение с магнитуд 7,8 допълнително опустоши вече повредените домове, водоснабдителна и електрическа инфраструктура, особено в разрушения град Алепо. Експерти казват, че ширещата се корупция на сирийското правителство и лошото управление на публичните средства са влошили нещата.

Объединените нации изчисляват, че 90% от сирийците в контролираните от правителството райони живеят в бедност . Повече от половината население - около 12 милиона души - се борят да сложат храна на масата, изчисляват на ООН.

Цифрата е подобна за северозападен анклав, който все още се държи от опозицията.

През последните месеци арабските правителства, които някога одобриха отстраняването на Асад, възстановиха отношенията си с Дамаск. Сирия беше приета обратно в Арабската лига през май, след спиране, продължило повече от десетилетие заради репресиите срещу протестиращите. политическо решение, което би могло да доведе до инвестиции и помощ от богатите на петрол монархии от Персийския залив, ръководените от Запада санкции остават ключова пречка, ако се осъществят сделки.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР