Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви след срещата си

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви след срещата си
Коментари Харесай

Пендаровски: Чакаме решение за преговори до май, но без гаранция за да

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи след срещата си с Френския му сътрудник Еманюел Макрон, че е имало " открит и динамичен " диалог, само че към момента няма гаранции за дата за договаряния за участие на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз от Париж. Макрон желае време за вътрешна промяна в Европейски Съюз, осведоми МИА, представена от БГНЕС.
Президентът Пендаровски изложил причините си на Макрон и изслушал неговите. Според Пендаровски, Франция към този момент е внесла импровизирано предложение (вербално) към държавите-членки на Европейски Съюз за реформиране на методологията на договарянията за присъединение - промяна, която Макрон изисква, преди да даде зелена светлина на Северна Македония и Албания.
„ Очаква се през идващия месец или два да приключат мненията от другите държави-членки, евентуално с промени. По принцип той счита, че методологията би трябвало да бъде призната най-късно до март, съобщи Стево Пендаровски след среща с френския държавен глава.
Пендаровски сподели още, че Макрон е декларирал, че би могло да се чака дефинитивно решение за започване на договаряния през май на срещата на върха в Загреб, само че не подсигурява, че решението ще бъде позитивно.
Всички варианти са отворени, като Макрон ясно споделил на срещата, че забавянето е, тъй като Европейски Съюз се нуждае от повече време. В нито един миг обаче френският президент не загатнал за по-нататъшни промени, нито закона за прокуратурата като изискване за започване на договаряния.
Македонският президент настоял на срещата, че Северна Македония няма да одобри друга опция на пълноправното участие в Европейски Съюз, с което Еманюел Макрон се съгласил.
" Той ми сподели ясно, че в никакъв случай не е било негово желание да ни даде опция на пълноправно участие, той просто желае да усъвършенства процеса, с цел да не води единствено до бюрократични триумфи и основни провали ", сподели Пендаровски.
Според него, за Северна Македония не съставлява никакъв проблем смяната на методологията.
„ Казах му, че без значение дали ще бъдем пълновръстен член или ще ни откажете участие в Европейски Съюз - направете го свободно, нямаме интерес да сме член там без да имаме народна власт, съобщи президентът Пендаровски след срещата.
Накрая президентът разгласи, че Еманюел Макрон ще посети Северна Македония през първата половина на 2020 година
Пендаровски се срещна с Макрон в коридорите на Парижкия кротичък конгрес, както и с съветския министър на външните работи Сергей Лавров и австрийския канцлер Бригите Бирлайн. Още двама балкански водачи разговаряха с френския президент в границите на форума, вижте в тази публикация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР