Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е сигурен,

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е сигурен,
Коментари Харесай

Българската позиция за Северна Македония е "вътрешнополитически въпрос", заяви Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е сигурен, че България няма да блокира даването на дата за начало на договаряния на Скопие с Европейския съюз, предадоха организация МИА и електронното издание МКД.

Пендаровски сподели, запитан от публицисти ден преди предстоящата позиция на българското държавно управление за връзките със Северна Македония, че разразилият се в края на септември спор единствено вътрешнополитическа работа на страна, членка на Европейски Съюз и въпросът сигурно няма да бъде " изнесен " на идния Европейски съвет.

На 17 октомври европейските водачи ще вземат решението за начало на договаряния както със Северна Македония, по този начин и с Албания. Българският сътрудник на Пендаровски, Румен Радев, и вицепремиерът Красимир Каракачанов желаеха София да обвърже с еврочленството на Скопие съответни условия, а Каракачанов даже заплаши да напусне кабинета, в случай че той окаже поддръжка за евроинтеграцията.

На последвалата изключителна среща при президента външният министър Екатерина Захариева даде да се разбере, че България въпреки всичко ще поддържа започването на договаряния, само че ще има други условия пред Скопие, които евентуално ще бъдат обвързани с преговорната рамка.

" Първо да получим дата, а по-късно всички чренки на съюза би трябвало да направя преговорната рамка от своя народен аспект. Ще си създадем преговорни позиции за това, което другите страни членки желаят от нас, " сподели Пендаровски. Той посочи, че времето за това би пристигнало едвам в средата на идната година и е " на процедура невероятно да коментирате преговорна позиция, чиито детайли към момента не знаете. "

Попитан от публицисти, Пендаровски изясни, че не е общувал с Радев след случилото се в президенството в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР