Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е недоволен

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е недоволен ...

Пендаровски: Ред е на Европа да изпълни това, което е обещала.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че е недоволен от скоростта, с която се движат страните от Западните Балкани към европейското семейство, като подчерта, че Европа трябва да бъде по-решителна по този въпрос, предаде агенция МИА.

В интервю за черногорската телевизия РТЦГ Пендаровски изтъкна, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива, но е притеснен, че тя е "замъглена" в последно време, а пътят към членство в ЕС е бавен и неизвестен, предава БТА.

"Надявам се, че това ще върви по-бързо. Какво послание е това за нас, които още не сме започнали преговори. Ако вие /Черна гора/ преговаряте 7 години и все още няма светлина в края на тунела, тогава какво да кажа на моите граждани в Северна Македония, колко ще продължава това, 15-20 години?", каза Пендаровски в интервюто.

Макар че се очакваше Северна Македония и Албания да получат дати за преговори с ЕС миналия месец, решението беше отложено.

"Всичко, което поискаха от нас, всичко изпълнихме, включително и трудните компромиси. Сега е ред на Европа да изпълни това, което е обещала", каза Пендаровски. /БТА

Източник: dnesplus.bg