Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски свиква утре Съвет по

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски свиква утре Съвет по
Коментари Харесай

Пендаровски свиква Съвет по национална сигурност, за френското предложение

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски привиква на следващия ден Съвет по национална сигурност, с цел да бъде разисквано така наречен френско предложение, съобщо Българска национална телевизия.

Вчера Скопие разгласява обновеното " френско " предложение, в него има няколко промени, с които се удовлетворяват македонски претенции, без очевидно да се засягат ползите на българската страна.

Очаква се ръководещите в Скопие да обсъдят рамката за начало на договарянията за участие е Европейския съюз, откакто българското Народно заседание даде мандат на държавното управление да анулира ветото за Северна Македония.

На този декор - опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се събира през днешния ден на митинг пред Владата в Скопие, тъй като съгласно водача им Християн Мицкоски включените във френското предложение условия на България, са " ултиматум и диктат ".

По-рано през днешния ден получилият мандат за образуване на държавно управление Асен Василев от " Продължаваме промяната " разяснява, че българските ръководещи са свършили своята работа по предлагането за преговорния развой на Скопие.

" Ние си свършихме работата и виждате, че сътрудниците от Северна Македония по една или друга причина считат това предложение за прекомерно пробългарско ", сподели той в отговор на въпрос за свикването на Съвета за национална сигурност на Северна Македония.

Нека да сме удовлетворени от това, че това пробългарско предложение основава проблеми на съседите, а не на нас

В същото време Министерството на външните работи заяви, че осведомено с всички оферти на " френското " председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предлагането по договарянията, за което е належащо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този интервал биха могли да се отразят отрицателно върху процесите в прилежащата ни страна ", обявиха от министерството, представени от БНР.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР