Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда
Коментари Харесай

Пендаровски: Промените в Конституцията не са приоритет номер едно

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски счита, че няма потребност да се бърза с конституционните промени за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония, защото има 14 месеца до приключването на процеса на скрининг, предадоха македонските медии.

„ Имаме 14 месеца скрининиг. Не считам, че това би трябвало да е безспорен политически приоритет номер едно. Имаме толкоз доста промени със скрининг, с цел да ги открием и поправяме, и когато пристигна моментът да приключим този развой, ще попитаме Народното събрание дали в този момент имаме болшинство от две трети “, съобщи Пендаровски.

Президентът посочи, че във връзка с така наречен „ френско предложение “ има нова анкета за утвърждение от македонските жители. Според него има фрапантно понижение на тези, които са срещу.

„ Има скорошно изследване, в което процентът на хората, които не поддържат френското предложение от 70 % през лятото, в този момент е понижен с към двадесет %, което е фрапантно по-ниско. Все още не сме болшинство за по този начин нареченото френско предложение, само че е реалност, че откогато хората видяха, че няма заплаха, процентът на тези, които са срещу, понижава “, уточни Пендаровски.

Президентът на РСМ разяснява и подписаният контракт с ФРОНТЕКС на македонски език.

„ Атаките на България преди две години безспорно бяха ориентирани против македонската еднаквост. Ключова борба в договарянията беше да запазим идентичността, т.е. езикът да бъде формален до всички други публични в Европейски Съюз. Имаме това и няма звездичка, има македонски език “, посочи Пендаровски.

Попитан дали ще участва на откриването в Благоевград на културен клуб " Никола Вапцаров ", Пендаровски съобщи, че не е поканен. 

" Ако прочетете обявата на тези, които го провеждат, те не са ме поканили. Това ме учудва, тъй като някои от тези хора, които откриват този мемориален дом или дом, тъй като той не е регистриран по българските закони и е частна самодейност, те бяха при мен с ОМО Илинден и тогава това, че ги одобрих провокира ужасно отрицателни реакции в България ", сподели Пендаровски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР