Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до
Коментари Харесай

Македонският президент идва до месец в София

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че най-късно до един месец ще направи публично посещаване в България.

Визитата към този момент е координирана с българския държавен глава Румен Радев.

Пендаровски разяснява, че началото на новата фаза на двустранните връзки е чудесно, само че страните са към момента надалеч от задълбочено нахлуване в процеса на решение на казуса и неговото вероятно позитивно привършване.

“Много скоро ще се опитам да допринеса персонално за този развой, защото мисля, че е значимо всяка политическа институция в двете страни да даде своята милостиня. Моята позиция е, че двамата президенти би трябвало да дадат позитивен принос за сполучливото довеждане докрай на този развой, защото това е стратегически интерес и на двете страни. Убеден съм, че Радев споделя моя метод на мислене “, сподели Пендаровски, представен от БГНЕС.

“Има две нови държавни управления, двама нови министър председатели, които не идват от остарялата школа, чува се нова изразителност, усеща се нова сила, има и нова методология – нови работни групи, комисии, вместо предложенията на Лисабон. Но би трябвало да кажа ясно: това е единствено началото, начална фаза, в която и двете страни показват положителни пожелания за метода, по който биха желали да се развива процесът. Но към момента сме надалеч от нахлуване в процеса в дълбочина и от неговото вероятно позитивно привършване “, добави той.

Българският външен министър Теодора Генчовски заяви от своя страна, че България е възобновила предлагането си да охранява въздушното пространство на Северна Македония.

Тя оцени и рестартирането на разговора с Република Северна Македония по политическите тематики.

Двете държавни управления образуваха с изключение на историческата комисия още четири работни групи за стопанска система, инфраструктура, просвета и други. Идеята е да се концентрира вниманието към опциите за общи изгоди и да се сътвори доверие, с цел да може да се търси решение и на най-спорните въпроси.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР