Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на
Коментари Харесай

Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване на двете страни


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на клуб " Ванчо Михайлов " в Битоля, заявявайки, че макар че културните центрове на всички места в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури, наименуването на културните институции съгласно потвърдено помощник на фашисткия режим от Втората международна война не служи на тази благородна идея.

Реакцията на Пендаровски е след вчерашната гала в клуба в Битоля, на която се яви българска делегация, водена от министър председател Кирил Петков.

„ Без да оспорваме положителното желание на премиера Петков, през вчерашния ден в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето държавно управление в София, които бяха най-явните съперници на пътя на Македония към Европа. „ С тяхното наличие и изказвания посланията за добросъседство и съдействие, отправени от българския министър-председател, бяха сведени до най-малко “, сподели Пендаровски.

Държавният глава напомня, че концепцията за основаване на комисия от историци през 2017 година е била да се откри компромис във връзка с исторически събития и персони, които би трябвало да се честват взаимно както от македонския, по този начин и от българския народ.

„ За страдание, през вчерашния ден в Битоля беше изработен опит за показване на потвърден помощник на нацисткия режим на Хитлер като мост за доближаване сред двете страни. „ Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ имат вяра, че характерът и (в)работата на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока ", декларира президентът.

Днес министър председателят Димитър Ковачевски сподели, че държавното управление стои зад свободните убеждения на всички жители, само че чака същия метод и взаимност за българските жители с македонско съзнание. Ковачевски разяснява и името на клуба на противоречивата историческа персона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР