Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви във Фейсбук профила

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви във Фейсбук профила
Коментари Харесай

Стево Пендаровски настоява да се забрани влизането в РСМ на български евродепутат и политици

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски разгласи във Facebook профила си, че лица, измежду които български евродепутат и политици, няма да бъдат позволени да влязат в страната на 4 февруари за честванията на Гоце Делчев в Скопие. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 790
За част от тях македонските спецслужби са получили информация, че са свързани с съветските служби, разяснява Пендаровски след съвещание на Съвета по сигурност, без обаче да показва имена. 

Последното развиване на събитията в връзките с България е било прегледано на днешното съвещание на Съвета за сигурност, съобщи БТВ. 

По думите на Пендаровски анализите на виновните институции сочат, че в България има структури, които са задействани изключително след приемането на преговорната рамка през юли, и „ са мобилизирани и логистично, и финансово, с цел да поддържат идването на огромна група хора от България на 4 февруари (когато се означават 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие ”. 

Според президента има два метода за реакция на такива " проведени антидържавни акции, провеждани от политически партии и персони " - първият е с културна дипломатична изразителност, която е била употребена и до момента, и ще бъде употребена и нататък, а другата реакция е посредством ограничения, „ които всяка сериозна и проведена страна подхваща в такива обстановки ”. 

Пендаровски е предложил на държавното управление на Северна Македония, според закона за чужденците, „ да бъде неразрешено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица поради предходни и продължаващи техни дейности срещу Северна Македония ". Законовите условия за налагане на такава мярка са " опасност за публичния ред, опасност за националната сигурност или опасност за интернационалните връзки на Република Северна Македония ". 

Президентът на Северна Македония уточнqwa, че част от „ структурите от България, които са задействани ” са свързани с съветската разследваща работа. 

По време на визитата си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи сподели, че ще би трябвало съществено да бъде прегледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „ за засегнатост и отказване на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония ”.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР