Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на

Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на ...

Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира "Хуауей".Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на страната, с което се забранява на компаниите да купуват оборудване и услуги от фирми, смятани за заплаха за националната сигурност.

Малко, след като анализатори казаха, че очевидно това е насочено срещу китайски гиганти като "Хуауей" (Huawei) и ZTE, Вашингтон обяви практически пълна забрана за дейност на "Хуауей" и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.

Това е поредният ход на Вашингтон в търговската война с Китай, в която двете страни докато преговарят си наложиха наказателни мита за стотици милиарди долари. За "Хуауей" това не е изненадващо и откомпанията са заявявали, че знаят, че за тях американският пазар продължително време ще е затворен или трудно достъпен и по-важно е да успеят в ЕС, което би им осигурило доминиране в световен план, тъй като и без това са много силни в Азия. В същото време САЩ нямат толкова големи производители на телекомуникационно оборудване и потребителски продукти и се чуват предупреждения в страната, че има риск да изостанат от навлизането на 5G технологиите.

Заповедта на Доналд Тръмп се поовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act). С нея президентът получава власт да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност. Белият дом нарежда на министерството на външната търговия да изработи съвместно с други агенции от администрацията план за прилагане на решенията.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Източник: dnevnik.bg