Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на

...
Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на
Коментари Харесай

Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира "Хуауей"

Президентът на Съединени американски щати вкара изключително състояние в телекомуникационния бранш на страната, с което се не разрешава на фирмите да купуват съоръжение и услуги от компании, считани за опасност за националната сигурност.

Малко, откакто анализатори споделиха, че явно това е ориентирано против китайски колоси като " Хуауей " (Huawei) и ZTE, Вашингтон разгласи на практика цялостна възбрана за активност на " Хуауей " и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.

Това е следващият ход на Вашингтон в комерсиалната война с Китай, в която двете страни до момента в който договарят си постановиха наказателни мита за стотици милиарди долари. За " Хуауей " това не е изненадващо и откомпанията са заявявали, че знаят, че за тях американският пазар дълготрайно време ще е затворен или мъчно наличен и по-важно е да съумеят в Европейски Съюз, което би им осигурило доминиране в международен проект, защото така и така са доста мощни в Азия. В същото време Съединени американски щати нямат толкоз огромни производители на телекомуникационно съоръжение и потребителски артикули и се чуват предизвестия в страната, че има риск да изостанат от навлизането на 5G технологиите.

Заповедта на Доналд Тръмп се поовава на Закона за пълномощията при изключителна обстановка на интернационалните пазари (International Emergency Economic Powers Act). С нея президентът получава власт да контролира комерсиалния режим в отговор на закани за националната сигурност. Белият дом подрежда на министерството на външната търговия да създаде взаимно с други организации от администрацията проект за използване на решенията.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР