Президентът на САЩ изрази задоволство, че преговорите в Анкара са

...
Президентът на САЩ изрази задоволство, че преговорите в Анкара са
Коментари Харесай

Тръмп: Това е велик ден за Турция и за кюрдите, а Ердоган е приятел


Президентът на Съединени американски щати изрази удовлетворение, че договарянията в Анкара са постигнали резултат

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп приветства новината за преустановяване на огъня в Северна Сирия, като съобщи, че " това е популярен ден за Съединени американски щати, за Турция и за кюрдите ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Имаме преустановяване на огъня за пет дни ", съобщи Тръмп във Форт Уърт, Тексас. " Кюрдите са необикновено щастливи от това решение ", добави той, като изрази изключително удовлетворение, че договарянията в Анкара са постигнали резултат толкоз бързо. По думите му Съединени американски щати не са разчитали на толкоз бързо реализиране на договореностите с Турция за преустановяване на огъня в Северна Сирия, " които са от изгода за всички ".

" Не мислех, че ще се получи толоква бързо, че ще се получи толкоз добре. Това е популярен ден за Съединени американски щати, това е популярен ден за Турция, това е популярен ден за нашите сътрудници, популярен ден за кюрдите и също по този начин популярен ден за всички цивилизации ", съобщи Тръмп. " Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой другар, и аз се веселя, че при нас не породиха проблеми.Той постъпи вярно и аз в действителност оценявам това ".

Тръмп добави, че нови американски наказания против Турция няма да са нужни. " Санкции няма да са нужни, тъй като Турция прави това, което би трябвало ", сподели той. " Бойците от " Ислямска страна ", пленени по-рано в зоната на турската военна интервенция, ще се намират под стража, под най-строг надзор. Ние получихме от договореностите всичко, за което мечтаехме ", добави Тръмп. Съгласно съглашението, оповестено от вицепрезидента Майк Пенс в Анкара, кюрдските сили ще би трябвало да се изтеглят от бранш с дълбочина 32 км, очакван след това да се трансформира в " зона за сигурност ".

Според взаимната турско-американска декларация след договарянията на високо ниво в Анкара, които договориха краткотрайно прекъсване на интервенцията против кюрдските милиции, " зоната за сигурност " в Северна Сирия ще бъде следена от турските въоръжени сили. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че на договарянията не са давани гаранции за граничния сирийски град Кобане, като добави, че турската войска стопира интервенцията единствено краткотрайно, за 120 часа, тъй че кюрдските Сили за отбрана на народа да могат да изоставен зоната ". Това не значи помирение, акцентира той. Но това не значи, че нашите военни ще изоставен зоната, ние ще останем там, съобщи Чавушоглу.

Освен това делегациите на Турция и Вашингтон са се договорили, че кюрдските сили ще предадат тежкото си въоръжение, а техните укрепления ще бъдат унищожени, добави той.
" В разнообразни райони, включително Манбидж, участват войски на сирийския режим (на президента Башар ал Асад).Вчера в Кобане влязоха подразделения на режима и на Русия. За тези региони ние ще приказваме с Русия.

Тези тематики ще бъдат сложени на разискване на 22 октомври (при визитата на президента Ердоган в Русия) ", съобщи Чавушоглу. По думите му на договарянията с американската делегация през днешния ден Анкара не е давала на Вашингтон никакви обещания за граничния град Кобане. " Както споделих на (вицепрезидента) Пенс, ние не сме обещавали, че няма да влизаме в Кобане или някъде другаде ", добави турският външен министър.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР