Президентът на САЩ е смятан за най-могъщия човек в западния

...
Президентът на САЩ е смятан за най-могъщия човек в западния
Коментари Харесай

След Тръмп идва Байдън: какво се знае за новия кабинет

Президентът на Съединени американски щати е считан за най-могъщия човек в западния свят. Затова и предаването на властта е толкоз значимо. Най-после Тръмп даде зелена светлина и Байдън може да се захване с първите си задания.

Новоизбраният американски президент Джо Байдън най-сетне може да стартира подготовката по встъпването си в служба и сформирането на своето държавно управление. Президентските избори в Съединени американски щати се организираха на 3 ноември, само че едвам в този момент президентът Доналд Тръмп даде зелена светлина на екипа си за съдействие с Байдън.

" Процедурата по предаване на властта започва ", удостовери и директорката на виновната за това институция GSA Емили Мърфи. В " Туитър " Доналд Тръмп написа, че въпреки битката да продължава, той е предложил на Мърфи и екипа ѝ " да създадат нужното ", с цел да се задвижи процедурата. Доналд Тръмп и правният му екип не признават резултатите от изборите в редица щати и по тази причина заведоха поредност от каузи. Акцията им обаче към този момент не се увенчава с триумф.

Пътят към Белия дом

В Съединени американски щати предаването на властта от остарелия на новия президент е регламентирано със специфичен закон. Смята се, че президентът на Съединени американски щати е най-могъщият човек в западния свят и по тази причина преходът е извънредно значим. Новият президент би трябвало да е работоспособен още от първия ден след встъпването си в служба. Като главнокомандващ американската войска президентът носи отговорност за 1,3 милиона бойци. Той разполага и с така наречен нуклеарните кодове, с които в изключителни обстановки може да позволи потреблението на нуклеарни оръжия. Администрацията на американския президент дава отговор за бюджет в размер на близо 5 трилиона $.

Новоизбраните президенти употребяват времето сред вота и инаугурацията, с цел да образуват своя екип. Държавният глава би трябвало да запълни хиляди места в Белия дом, министерствата и други федерални институции.

Кой влиза в екипа на Байдън?

78-годишният Байдън към този момент разгласи имената на някои от членовете на кабинета си. 43-годишният Джейк Съливан става консултант по националната сигурност. Тони Блинкен пък ще бъде новият държавен секретар.

В изявление за " Вашингтон пост " някогашният президент Барак Обама разгласи, че и двамата са добър избор, изключително що се отнася до възобновяване на интернационалните връзки. " Нашите съдружници ще се успокоят, когато видят хора като Тони в държавното управление. Все още господства разбиране за разграничената Америка, за което способстват всички изборни трикове. Светът се пита какъв брой надеждна и постоянна е Америка. "

Тони Блинкен е някогашен заместник-държавен секретар по времето на Обама. Още през май той даде обещание повече " интернационално водачество, интернационално съдействие и съгласуваност " за преборване на пандемията от ковид. Блинкен е умел политик, а в свободното си време - фронтмен на групата " Аблинкен ".

Най-известният член на кабинета на Джо Байдън обаче безспорно е някогашният кандидат-президент на демократите Джон Кери. Той ще дава отговор за битката с климатичните промени - тематика, по която от години Кери заема твърда позиция. " Науката ни крещи, предизвестява ни и ни принуждава да действаме. Изменението на климата ще засегне всяка страна на земята и всеки клон на световната стопанска система - и в доста случаи към този момент го прави ", предизвестява в речите си Кери.

За първи път жена ще заема поста на шеф на националното разузнаване. Това е някогашната заместник-шефка на Централно разузнавателно управление на САЩ Аврил Хейнс. Начело на Департамента за вътрешна сигурност на Съединени американски щати пък ще застане Алехандро Майоркас, първият латиноамериканец на сходна позиция.

Всички министри би трябвало да бъдат утвърдени от Сената. Към момента републиканците държат болшинството в него. Но това може да се промени след балотажа на изборите в Джорджия, който ще се организира на 5 януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР