Президентът на САЩ е предложил на турския си колега Тайип

...
Президентът на САЩ е предложил на турския си колега Тайип
Коментари Харесай

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

Президентът на Съединени американски щати е предложил на турския си сътрудник Тайип Ердоган комерсиална договорка на стойност 100 милиарда $ и " решение " на обстановката със глобите, която Вашингтон даде обещание да наложи против Анкара за закупуването на съветски системи за Противовъздушна отбрана С-400, заяви " Вашингтон пост ".

Източници на изданието оповестяват, че сходни оферти на американския водач за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент предходната седмица.

Според вестника, предложенията на Тръмп евентуално ще " вбесят " най-малко някои законодатели в Камарата на представителите на Съединени американски щати, които предишния месец поддържаха налагането на наказания против Турция за военната й интервенция " Мирна пролет " в Сирия.

Турският президент Тайип Ердоган бе в Съединените щати на 12-13 ноември и разиска с американския си сътрудник Доналд Тръмп покупката на най-новите изтребители Ф-35, съветски и американски системи за противовъздушна защита С-400 и " Пейтриът ", както и обстановката в Сирия.

Матю Хоу, старши помощник в Центъра за интернационална политика във Вашингтон, акцентира, че срещата ще се организира на фона на терзанията, изразени от медиите и американския конгрес във връзка с политиката на Турция. Тази паника обаче е обвързвана единствено външно с активността на Ердоган.

" В реалност това са по-скоро офанзиви против президента Тръмп, в сравнение с към всичко, което в действителност е обвързвано с Турция. Разбира се, има проблеми, които би трябвало да бъдат решени с Анкара. Тези проблеми би трябвало да бъдат решени, само че те няма да бъдат решени в този момент ", сподели специалистът, служил в Пентагона и Държавния департамент повече от 10 години.

" По-скоро допускам, че договарянията ще се отнасят на първо място до продажбата на американски оръжия, с цел да се защищити Турция от по-тесни връзки с Русия и ще се даде опция на Съединени американски щати да управляват и създават нефтените и газовите залежи в Източна Сирия ", предвижда Хоу.

" Мисля, че Тръмп умерено ще продължи индиректно да поддържа военната интервенция на Турция против YPG, а тя ще остане в границите на препоръчаната зона за сигурност в Сирия ", съобщи Али Демирташ, анализатор от университета в Южна Каролина.

" Тръмп с принуда приключи присъединяване на Турция в изтребителната стратегия Ф-35. Той гледа на света от гледната точка на предприемач и желае да продаде самолети, които костват милиарди долари. При състояние, че Турция желае да купи 100 Ф-35, американският президент е подготвен да вкара още веднъж Турция в програмата. Очаквам, че във връзка с С-400 и Ф-35 той ще резервира статуквото до ноември 2020 година Ако бъде избран отново, той евентуално ще разреши на Турция да придобие F-35, без значение от обстановката със С-400 ", сподели турският специалист. Сега американската администрация упорства С-400 да не бъдат въвеждани в употреба, с цел да нямат достъп до средствата за връзка и отбрана на Ф-35.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР