Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в съобщение в Туитър,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в съобщение в Туитър,
Коментари Харесай

Тръмп заплаши с 20% мито върху европейските автомобили

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в известие в " Туитър ", че ще вкара мита от 20% за импорт на европейски коли, в случай че Европейски Съюз не отстрани комерсиалните бариери за американски компании.

Тръмп уточни, че Европейският съюз в продължение на дълго време е поддържал " мита и търговски бариери по отношение на Съединени американски щати и техните велики компании и служащи ". " Ако тези мита и бариери не бъдат отстранени в скоро време, ще въведем мита от 20 % за всичките им коли, внасяни в Съединени американски щати ", сподели той американският държавен глава.

Днес Европейски Съюз стартира да постанова мита от 25% върху вноса на редица артикули от Съединени американски щати. Решението е в отговор на наложените от Вашингтон мита за европейските стомана и алуминий, оповестени по-рано този месец.

Сред стоките, които ще бъдат наранени от митата на Европейски Съюз, са джинсите, бърбънът, мотоциклетите, стоманени и алуминиеви артикули и други на обща стойност 2.8 милиарда евро, съобщи " Ройтерс ".

" Не желаеме да сме в тази позиция ", сподели при оповестяването на ограниченията еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, като добави, че " едностранното и голословно " решение на Съединени американски щати не е оставило на Европейски Съюз различен избор.

През 2017 година Европейският съюз е изнесъл за Съединени американски щати стомана за 5.3 милиарда евро и алуминий за 1.1 милиарда евро. Европейските контрамерки против стоките в листата имат за цел да компенсират първоначално с 2.8 милиарда евро вредите, които ще нанесат американските мита на европейската индустрия.

Тази сума е " премерена " съгласно комисията, която държи процедурата да дава отговор напълно на разпоредбите на СТО. Възможно е в бъдеще и други артикули да бъдат облагани от Европейски Съюз на стойност 3.6 милиарда евро, в случай че общността завоюва разногласието й със Съединени американски щати пред СТО по отношение на жалбата й, подадена на 1 юни.
Мексико наложи при започване на юни ответни ограничения против Съединени американски щати, а при започване на юли това счита да направи и Канада. Опасността е още по-голяма, защото Тръмп обмисля да наложи мита и на задграничните коли, което ще нанесе особени вреди на японските и немските производители.

" Избрахме артикули като (моторите) " Харли-Дейвидсън ", фъстъченото масло и бърбъна, тъй като има други възможности на (европейския) пазар. Не желаеме да навредим на потребителите ", изясни през вчерашния ден заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, представен от Българска телеграфна агенция. " Освен това тези артикули имат мощно алегорично значение от политическа позиция ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР