Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ не

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ не
Коментари Харесай

Тръмп очаква Иран да направи първата крачка към преговори

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати не са се опитвали да влизат в разговор с Иран и добави, че Техеран би трябвало да направи първата стъпка, в случай че желае да договаря с Вашингтон, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. " Медиите на подправените вести, както нормално, разгласиха подправена информация, без въобще да са осведомени, съгласно която Съединени американски щати опитвали да стартират договаряния с Иран. Тази информация е подправена ", обясни Тръмп в Туитър.

Той не разясни кои медии и изявления засяга. " Иран ще ни потърси, когато те (иранците) бъдат подготвени ", добави той.

Същевременно непосредствен до Тръмп сенатор увери, че Иран е виновен за наскорошните враждебни дейности в Близкия изток и предложи " сразяващ боен отговор ", ако бъдат наранени американските ползи, съобщи " Франс прес ".

Републиканският парламентарист Линдзи Греъм сподели, че е бил осведомен от съветника по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън за това. " Ясно е, че в последните седмици Иран е атакувал петролопроводи и кораби на други страни и че е в основата на потока от закани против американски ползи в Ирак. Ако иранските закани против хора и американски ползи се конкретизират, ние би трябвало да дадем един сразяващ боен отговор ", написа в Туитър Линдзи Греъм.

 Тръмп чака Иран да направи първата крачка към договаряния

Рияд упреква Иран, че стои зад офанзива с дронове, за която поеха отговорност шиитските бунтовници хуси в Йемен, подкрепяни от Техеран. Нападението беше против саудитски петролопровод. Атаката стана след актове на бойкот против кораби в Персийския залив, измежду които и саудитски петролни танкери, за които никой не пое отговорност. Вашингтон публично не приписва тези дейности на Техеран, само че упрекна Иран на няколко пъти, че приготвя офанзиви, по-специално посредством предани на него групи в Близкия изток, да вземем за пример Ирак.

Иран разгласи, че е нараснал степента на обогатяване на уран

Междувременно Иран разгласи, че е нараснал четирикратно степента на обогатяване на нискообогатен уран. Информацията е на чиновник от нуклеарния обект Натанз, представен от новинарската организация " Тансим " и " Ройтерс ".

Това става седмица, откакто Техеран публично разгласи, че приключва осъществяването на някои от уговорките си по интернационалното нуклеарно съглашение, от което обаче Съединени американски щати се отдръпнаха.

Според съглашението Иран има право да създава нискообогатен уран с ограничаване до 300 кг и до ниво на обогатяване от 3,67 %. Количествата над това ограничаване би трябвало да бъдат изпращани за депозиране или за продажба в чужбина.

Иранският президент Хасан Рохани обаче разгласи на 8 май, че неговата страна към този момент не се счита за обвързана с това ограничаване поради изтеглянето на Съединени американски щати от съглашението.

Не е ясно какъв брой надалеч е достигнал Иран по отношение на 300-килограмовото ограничаване за необогатен уран. Според съглашението обогатяването до 3,67 % е много надалеч от 90-те %, при които уранът става кадърен за произвеждане на нуклеарно оръжие. Преди договорката Иран обогатяваше уран до 20 %, отбелязва " Ройтерс ".

Тръмп открива акцията си през юни

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, изправен пред евентуално сложната задача да завоюва втори мандат през 2020 година, възнамерява да открие публично акцията си за преизбиране в средата на юни - четири години след оповестяването на първата си кандидатура за Белия дом, съобщи Ройтерс през днешния ден, цитирайки неназовани източници.

 Тръмп чака Иран да направи първата крачка към договаряния

Очаква се Тръмп да открие акцията си с протест във Флорида, евентуално на 15 юни, след което в идващите дни ще посети няколко щата, в които се чака най-трудна борба, оповестяват източниците, които са близки до Белия дом и са поискали анонимност.

Преди четири години, на 16 юни Тръмп слезе с асансьора в Тръмп тауър в Ню Йорк при очакващата го долу навалица от поддръжници и разгласи кандидатурата си за президент.

Президентът към този момент събира пари за акцията за преизбирането си и от няколко месеца приказва на политически манифестации и събрания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР