Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че администрацията му

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че администрацията му ...

Тръмп: Коледното пазаруване повлия решението за отлагане на митата за Китай.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че администрацията му е решила да отложи въвеждането на митата за някои китайски стоки до средата на декември, за да избегне удара за американските потребители в навечерието на коледния сезон, предаде Ройтерс. 
"Правим това за коледния сезон", за да избегнем всякакви неблагоприятни последици за американските купувачи, заяви Тръмп пред медии в Ню Джърси

Междувременно новината се отрази силно на търговията на борсите днес.
Котировките на Wall Street се повишиха, след като последният обрат в американско-китайската търговска война върна желанието на инвеститорите да купуват, предаде Асошиейтед прес. Основните индекси скочиха рязко днес, когато американското правителство обяви, че ще отложи въвеждането на мита върху китайския внос на мобилни телефони, играчки и някои други артикули от празничните списъци до 15 декември. Още по тематаСред „пощадените“ от американските мита са мобилни телефони и лаптопи

След тази новина акциите на американски компании, които произвеждат електроника, обувки и играчки значително поскъпнаха. 

Акциите на Apple прибавиха 4,1 на сто, тези на Mattel - 3,6 на сто, а акциите на модната компания Steve Madden поскъпнаха с 4,2 на сто.

Доларът поскъпна с 1,49 процента до 106,85 японски йени за долар. Йената е сигурен актив, който e облагодетелстван в моменти на геополитическа несигурност и икономически сътресения. Американско-китайската търговска война започна да се отразява на икономическия растеж в САЩ и засили страховете, че конфликтът може да доведе до рецесия, отбелязва Ройтерс. Цените на други сигурни активи като облигациите също се понижиха, тъй като инвеститорите насочиха парите си към по-рискови активи. Доходността на 10-годишните суверенни американски облигации нарасна до 1,68 на сто.

На европейските пазари също имаше повишения. Във вторник паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията само 0,6% повишение, заради слабия старт по време на днешната търговия. Чувствителните към търговията сектори бяха сред най-добре представилите се.

Парижкият САС 40 прибави 0,99 на сто до 5363,07 пункта. Франкфуртският Dax нарасна с 0,60 на сто до 11 750,13 пункта. Лондонският FTSE-100 се повиши с 0,33 на сто до 7250,90 пункта.

Източник: investor.bg