Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята
Коментари Харесай

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Договора за ракети със среден радиус

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че ще изтегли своята страна от подписания с Русия Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, заяви " Асошиейтед прес ".

Тръмп съобщи, че съветската страна е нарушила съглашението, само че не заяви детайлности. Той посочи, че Съединени американски щати ще се откажат от съглашението и ще разработят нови оръжия със междинен и дребен обхват, в случай че Русия и Китай не предложат сключването на нов контракт.

Съединени американски щати се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, съгласно Вашингтон, съставлява нарушаване на Договора за очистване на нуклеарните ракети със междинен обхват, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година, означават ДПА и Франс прес. Русия от своя страна счита, че американската система за противоракетна защита нарушава контракта.

Сключеният през 1987 година контракт постави завършек на рецесията, почнала през 80-те години на предишния век с разполагането на ракетите СС-20, ориентирани против западните столици.Той укрепва сигурността на Съединени американски щати и техните съдружници в Европа и Далечния изток. С него се не разрешава на Вашингтон и Москва да имат, създават или тестват изстрелвани от земята крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра.

Тръмп направи изказването си след среща с гласоподаватели в град Елко, щата Невада. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън дойде през днешния ден в Москва, започвайки посещаване в Русия, Азербайджан, Армения и Грузия.

Според английският в. " Гардиън " самият Болтън е оказал напън върху Тръмп за отдръпване от контракта. Той блокира и всевъзможни договаряния по контракта за балистичните ракети СТАРТ, чийто период изтича през 2021 година и който Москва желае да удължи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол съобщи, че напускането на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние от страна на Съединени американски щати е в полза на Кремъл. " Главният губещ са нашите европейски съдружници ", добави той в изказване в Туитър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР