Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „Ислямска държава” е

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „Ислямска държава” е
Коментари Харесай

Доналд Тръмп: "Ислямска държава" е 100% победена в Сирия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че „ Ислямска държава” е 100% победена в Сирия и сподели на публицисти карти на регионите, следени от джихадистите в предишното, съобщи Франс прес.

" Териториалният халифат на „ Ислямска държава” е 100% отстранен в Сирия ", сподели пред публицисти и говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която съпровожда президента Тръмп във Флорида.

Самият Тръмп съобщи, че от известно време групировката към този момент не управлява територия в района след акцията против нея, водена от Съединени американски щати и съдружните сили, траяла пет години при двама американски президенти, съобщи Асошиейтед прес.

По време на тази акция бяха пуснати над 100 000 бомби и бяха убити неизяснен брой цивилни, отбелязва организацията.

Снимка: Reuters

Пълното проваляне на последния бастион на ИД в Багуз в Сирия ще значи завършек на самопровъзгласения от ИД халифат, който във върховия си миг обхващаше огромни елементи на Сирия и Ирак. Контролирането на територия от ИД й позволяваше да прави офанзиви по света, добавя организацията.

Пред кореспонденти през днешния ден Тръмп сподели карти, на които се виждат местата, следени от ИД в Сирия и в Ирак преди и след изборите в Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

" Ето това е ИДИЛ в деня на изборите, а това ИДИЛ в този момент ", сподели Тръмп.

Преди време президентът сподели карта, илюстрираща намаляващото наличие на ИД.

В последните няколко седмици Тръмп на няколко пъти сподели, че ИД не управлява към този момент територии, само че американски представители обявиха, че не престават сраженията сред подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили и бойци на ИД в последния регион, който ислямистите държат в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Според американски представител, осведомени с ситуацията в Сирия, бойците на ИД са се скрили в тунели около скалистите речни крайбрежията в Багуз и отхвърлят да се предадат, добавя АП.

Засега Сирийските демократични сили не са оповестили никаква поддръжка и за през днешния ден не се възнамерява сходно изказване, споделят осведомени източници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР