Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не обмисли възможността

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не обмисли възможността
Коментари Харесай

Тръмп си мълчи за санкции срещу Си Дзинпин, нов закон в Хонгконг в полза на Китай

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп към момента не обмисли опцията за въвеждане на персонални наказания против водача на Китай Си Дзинпин във връзка със обстановката в Хонконг, заяви телевизия Newsmax, съобщи БГНЕС.
На 24 май съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Робърт О`Брайън съобщи, че Вашингтон ще вкара наказания против Китай, в случай че реши, че Хонконг не се употребява с задоволително самостоятелност. Няколко дни по-късно американският държавен секретар Майк Помпео разгласи, че е уведомил Конгреса, че Хонконг към този момент няма самостоятелен статут.
В края на май китайският парламент одобри резолюция за разработване на закон за националната сигурност на самостоятелния регион, което беше несъмнено от Вашингтон като нарушаване на самостоятелния статут на Хонконг и последва предизвестие от ответни наказания. Тръмп съобщи, че по отношение на дейностите на Пекин Съединени американски щати са почнали развой на анулация на всички търговско-икономически облекчения, предоставени на Хонконг.
Той съобщи също, че от дълго време не е разговарял със Си Дзинпин.
Относно комерсиалното съглашение Тръмп разгласи, че подписаната сред Съединени американски щати и Китай договорка е една от " най-великите, сключвани в миналото ". Според него, то ще разреши на Съединени американски щати да преодолее комерсиалния недостиг по отношение на Китай, възлизащ на 500 милиарда $. По силата на постигнатите договорености, Пекин се задължава през първата година да купи американска продукция на стойност 76,7 милиарда $, а през идната година – за 123,3 милиарда $, като се имат поради освен селскостопански, само че и други американски артикули.
Същевременно стана ясно, че законодателната власт на Хонконг гласоподава подкрепения от Пекин закон, който не разрешава обидите към националния химн на Китай, за което критиците на хода настояват, че още повече задушава несъгласието в неспокойния полуавтономен финансов център.
Депутатите утвърдиха законопроекта с 41 гласа " за " и един " срещу ", само че продемократичната секта в камарата отхвърли да гласоподава и вместо това скандираше лозунги, които денонсират закона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР