Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера даде да се разбере,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера даде да се разбере,
Коментари Харесай

Тръмп намекна, че може да вдигне митата за френските вина

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп през вчерашния ден даде да се разбере, че би могъл да наложи спомагателни мита за френските виновност, акцентирайки, че американските вани са жертва на нелоялна конкуренция, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Франция обмитява доста виното, а ние обмитяваме малко френското вино ", съобщи Тръмп в изявление за Си Ен Би Си. " Тази страна (САЩ) позволява без нищо влизането на френското вино, което е доста положително (...) ", съобщи той. Това не е заслужено, ние ще създадем нещо, (за да балансираме) това ", добави президентът на Съединени американски щати.

През ноември предходната година Тръмп жигосах комерсиалния дисбаланс сред Франция и Съединени американски щати в сегмента на лозарските артикули в туитове, адресирани към френския държавен глава Еманюел Макрон, напомня Агенция Франс Прес.

Франция мощно затруднява нещата, когато става дума за продажба на американско вино във Франция, и постанова тежки мита, до момента в който Съединени американски щати улесняват нещата за френските виновност и с ниски мита. Това не е заслужено и нещата би трябвало да се трансформират, написа той в " Туитър ".

Миналата седмица Макрон разкритикува комерсиалната война, водена от Тръмп, който освен " убива европейската металургия ", само че и употребява популистите, подкрепяни от " неговия доста добър другар Стив Банън ". Френският президент напомни, че Франция е единствената страна от Европейски Съюз, противопоставила се през април, без да разполага с право на несъгласие, на започването на търговски договаряния сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

На 1 юни 2018 година Съединени американски щати вкараха мита за стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и страните от Европейски Съюз надлежно от 25 и 10 %. Те пък одобриха ответни ограничения. Европейски Съюз заведе дело в Световната комерсиална организация и от 22 юни вкара мита от 25 % за редица артикули, внасяни от Съединени американски щати - от бранша на металургията, машиностроенето и селскостопански артикули, чиято обща сума на износа е 2.8 милиарда евро годишно.

Тръмп също така съобщи, че Съединени американски щати ще вкарат мита върху колите, внасяни от страните от Европейски Съюз, в случай че съюзът не ликвидира комерсиалните бариери пред американските компании.

На 18 май Тръмп трябваше да вземе решение дали да вкара мита от 25 % върху вносните европейски коли и автомобилни елементи. На 17 май президентът на Съединени американски щати се възползва от правото си, обещано му от комерсиалното законодателство на страната, да отсрочи решението си за митата със 180 дни, през които да се водят договаряния с комерсиалните сътрудници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР