Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пренесе от петък агресивната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пренесе от петък агресивната ...

"Човекът-ракета" - приоритетна тема за Тръмп в Азия.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пренесе от петък агресивната си реторика в чужбина на първата обиколка като държавен глава в Азия, където надвисналата заплаха от ядрената програма на Северна Корея най-вероятно ще е водещата тема в дневния му ред, пише ДПА.

Обиколката, която продължава до 14 ноември, е най-дългото посещение на Тръмп в чужбина и ще го срещне с ключови съюзници, които САЩ се стремят да успокоят заради ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея. Сред посетените от него страни ще е и Китай, където той ще иска от президента Си Цзинпин да направи повече в оказването на натиск на Пхенян да изпълнява международните си задължения.

Тръмп ще участва и в регионални срещи на върха във Виетнам и Филипините и това ще хвърли светлина върху ролята на САЩ в региона при управлението на лидер, който се зарече да постави "Америка на първо място" и се оттегли от важно регионално търговско споразумение малко след като встъпи в длъжност през януари.

"Обиколката на президента ще подчертае ангажираността му с дългогодишни съюзи и партньорства на САЩ и ще потвърди водачеството на САЩ в насърчаването на свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион", каза високопоставен представител на Белия дом.

12-дневната обиколка включва американския тихоокеански щат Хавай, Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините.

Северна Корея ще е основна тема. Тръмп работи по осигуряване на подкрепа от регионални партньори, по-специално Китай, за оказване натиск на Пхенян.

През септември Тръмп предупреди в ООН, че ако бъдат принудени да защитават себе си или свои съюзници, САЩ "няма да имат друг избор освен напълно да унищожат Северна Корея".

"Човекът-ракета е на самоубийствена мисия за себе си и за своя режим", заяви Тръмп, използвайки измислен от него прякор за лидера Ким Чен-ун.

Тръмп може да продължи войнствената реторика при посещенията на съюзниците на САЩ - Япония и Южна Корея, но е малко вероятно да отиде в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, тъй като това би могло допълнително да засили напрежението. Вместо това Тръмп планира да посети американската военна база Кемп Хъмфрис.

Предишни президенти са посещавали буферната зона между Северна и Южна Корея като израз на подкрепа за съюза на САЩ с Южна Корея и за изпращане на послание на Пхенян за провокационното му поведение.

Белият дом обаче отбеляза, че не всички лидери са правили това и че южнокорейският президент Мун Дже-ин е предложил вместо това визита на Кемп Хъмфрис - базата, която САЩ дават като пример за споделяне на военния товар.

Тръмп пристига в Япония на 5 ноември и ще се срещне с премиера Шиндзо Абе, ще посети американски войски и роднини на отвлечени от Северна Корея японски граждани. Възможно е да отдели време и да поиграе голф с Абе, чийто кабинет съобщи, че той е отправил подобна покана към Тръмп.

На 7 и 8 ноември в Южна Корея Тръмп ще се срещне с президента Мун, ще посети американски войски и ще изнесе реч в парламента.

Тръмп ще пристигне в Пекин на 8 ноември за срещи с президента Си за Северна Корея и търговски въпроси на това, което китайското правителство нарича "държавно посещение-плюс" в знак на благодарност за приема, който оказа Тръмп на Си в курорта си Мар-а-Лаго през април.

Тръмп редува хваленето на Китай за Северна Корея и изразите на разочарование, че китайците не правят повече по въпроса, като същевременно критикува Пекин за нечестни търговски практики заради дъмпинга на стоманата и други стоки на пазара в САЩ.

Тръмп ще кацне в Пекин броени дни след очакваното начало на втория мандат на Си след конгреса на Китайската комунистическа партия.

Търговията също ще е основна тема в разговорите на Тръмп на регионални срещи на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам на 10 ноември и на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) във Филипините на 13 ноември.

Наблюдателите ще следят зорко действията на Тръмп на срещите на върха. Те бяха ключови годишни спирки за предшественика му Барак Обама, който подчерта значението на Азия за САЩ.
Междувременно Тръмп кара съюзниците да се чудят какви са отношенията им със САЩ, след като анулира участието на САЩ в Транс-Тихоокеанското партньорство и призова да се предоговори американско-южнокорейско търговско споразумение.

Той твърди, че е в чудесни отношения с международните лидери, но за предишните му посещения в чужбина бяха дадени смесени отзиви и е възможно някой дипломатически гаф или необмислен туит да станат основни теми на обсъждане.

Потенциално затруднение ще бъде срещата на Тръмп с филипинския президент Родриго Дутерте на срещата на върха на АСЕАН въпреки отдавнашните безпокойства на САЩ за спазването на човешките права във Филипините и убийствата без съд и присъда в борбата с наркотрафика.

Среща между Обама и Дутерте бе анулирана миналата година, след като Дутерте нарече президента на САЩ "кучи син".

Възникнаха и въпроси за решението на Тръмп да не присъства на цялата среща на върха на Източна Азия след форума на АСЕАН, но Белият дом омаловажи тези безпокойства, като заяви, той ще бъде на церемонията по откриването.

/БТА/
 
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg