Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди ръководството

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди ръководството
Коментари Харесай

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се пробва да убеди управлението на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) да отворят своето въздушно пространство за катарската авиация , оповестява The Wall Street Journal, базирайки се на източници от Съединени американски щати и страните от Персийския залив, представени и от ТАСС.

Според тях дипломатическата рецесия, която продължава в района към този момент четвърта година, не разрешава на Съединени американски щати да упражняват цялостен санкционен напън върху Иран .
 Размразяване на връзките сред Катар и Саудитска Арабия
Размразяване на връзките сред Катар и Саудитска Арабия

Двете страни са в изострен спор от юни 2017-а

Забраната принуждава Катар да употребява иранското въздушно пространство , като това е източник за финансите на Техеран. " Потокът пари в хазната на Иран посредством полетите на Qatar Airways е непрекъснат дразнител за нас ", разяснява американски източник.

Тръмп взема решение да поеме ролята на медиатор в договарянията и персонално повдига тази тематика по време на телефонни диалози с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд. Рияд към момента демонстрира неотстъпчивост .

" Катар желае единствено едно - отвореното въздушно пространство и да лети още веднъж. Ако саудитската страна отстъпи, тогава Катар няма да се нуждае от нищо друго. Това е единственият лост за напън за саудитската страна ", изяснява различен източник.
 Катар разгласи завършек на патовото състояние със Саудитска Арабия
Катар разгласи завършек на патовото състояние със Саудитска Арабия

Но няма да обърне тил на съдружника си Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР