Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обадил на австралийския премиер

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обадил на австралийския премиер
Коментари Харесай

Тръмп поискал от премиера на Австралия помощ за дискредитиране на разследването за Русия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се обадил на австралийския министър председател Скот Морисън и е изискал помощта му за следствие на източниците на следствието на Робърт Мюлър , потвърдиха австралийски публични лица.

Тръмп помолил Морисън да помогне за намирането на доказателства, които да дискредитират следствието , оповестиха американски и австралийски медии.

Австралия удостовери, че диалогът е бил извършен и че министър председателят се е съгласил да помогне.

Разкритието идва, откакто Тръмп е изправен пред процедура по импийчмънт в Съединени американски щати поради телефонен диалог с друга задграничен водач.

Президентът е упрекнат в оказване на напън върху президента на Украйна Володимир Зеленски да проверява вътрешния му политически противник Джо Байдън, в телефонен диалог, който беше оголен от чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ през предходната седмица.

Телефонният диалог подтикна демократите да стартират процедура по импийчмънт, а през вчерашния ден юристът на Тръмп Руди Джулиани получи призовка от комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Достъпът до стенограмата на диалога сред Морисън и Тръмп беше стеснен в границите на Белия дом до дребен брой съветници на президента, се показва в информациите - обратно на естествения протокол.

Същите ограничавания са били наложени върху диалога със Зеленски, което провокира опасения, че чиновниците на Белия дом се пробват да скрият записи от диалозите на Тръмп с някои задгранични водачи.

Американският президент е под засилен надзор по отношение на взаимоотношенията си с задгранични водачи, откогато стартира процедурата по импийчмънт.

Разследването на Мюлър за занимаваше с това дали Тръмп се е сговарял скрито с Русия по време на президентските избори през 2016 година Констатациите му, оповестени през април, не откриха, че предизборният щаб на Тръмп незаконно е заговорничел с Русия, с цел да повлияе на изборите.

Но констатациите не оневиниха президента за скришен сговор, а отчетът на Мюлър очерта просторен проблем за възпрепятстване на правораздаването против президента.

Разследването вбеси Тръмп и той безмилостно го разкритикува като " лов на вещици ". През май той разгласи, че основният прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар ще проверява по какъв начин е почнало следствието на Мюлър.

Повдигнати бяха също по този начин въпроси и по отношение на персоналното присъединяване на Бар в следствието и обстоятелството, че той от своя страна е тясно забъркан с Тръмп - точно той помоли президента да улесни контакта с задгранични представители.

Посланикът на Австралия в Съединени американски щати Джо Хокей е писал до Белия дом малко след известието на Тръмп, че предлага да помогне при всяка инспекция, оповестяват австралийски медии.

В изказване от през днешния ден австралийското държавно управление съобщи, че " постоянно е било готово да спомага и сътрудничи на опитите, които оказват помощ да се хвърли спомагателна светлина върху въпросите, които се проверяват ".

" Премиерът удостовери тази подготвеност още веднъж ", се споделя в изказването.

Консервативният министър председател на Австралия е измежду най-близките интернационалните съдружници на Тръмп и получи рядката чест на държавна вечеря в Белия дом предходната седмица.

Разговорът, в който е било разисквано следствието на Мюлър, се е състоял малко преди този момент посещаване, написа " Ню Йорк таймс ".

Разследването Тръмп-Русия частично беше задействано от австралийски публични лица, които са съобщили на ФБР опасенията на австралийския почитан посланик.

Александър Даунър, тогава висш комисар на Австралия във Англия, съобщи, че някогашният консултант на Тръмп Джордж Пападопулос му е споделил през май 2016 година, че Москва разполага с " нечистотия " за Хилари Клинтън.

" Той сподели... че руснаците могат да разгласяват някаква информация, която може да навреди на Хилари Клинтън ", сподели по-късно Даунър.

Пападопулос отхвърля да е обсъждал сходни детайлности. Той лежа две седмици в пандиза през 2018 година, откакто се призна за отговорен, че е лъгал ФБР за срещи, които имаше с хипотетични срещи за Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР