Президентът на САЩ Доналд Тръмп се държеше предизвикателно и беше

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се държеше предизвикателно и беше
Коментари Харесай

Моделът на Тръмп - да създаде криза, да отстъпи, след което да се обяви за победител и да продължи напред

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се държеше предизвикателно и беше декларативен, с цялата тактичност на чук, удрящ по наковалнята, която очерта един към този момент прочут модел в неговото президентско ръководство: създай рецесия, отстъпи, разгласи победа, продължавай напред.

" Не единствено не отстъпих, а настъпих ", акцентира Тръмп в петък. Но както и да го назова, Тръмп се отхвърли от предходното си заричане да включи противоречив въпрос за поданството в преброяването през 2020 година.

Американският президент даде заден ход на своята сходна на булдозер администрация, обявявайки, че ще се откаже от устрема си да обясни гражданския статус на всички живеещи в Съединени американски щати при идното броене на популацията. Вместо това той подреди на други организации да споделят информация с министерството на търговията, което управлява провежданото на всеки 10 години изследване.

Мярката за избавяне на имиджа му, оповестена тържествено в четвъртък в Розовата градина на Белия дом, акцентира манията на президента да афишира " победа " даже пред лицето на провалянето. Той е показвал отвращение да признае даже дребните неточности, които тормозят неговата администрация от самото й основаване.

След като в продължение на близо две години води битка в съда и в медиите, с цел да включи в преброяването въпроса за поданството, тази седмица Тръмп съобщи, че той е непотребен, тъй като шерването на данни на федерално ниво ще докара до по-точни резултати.

" Вече откриваме кои са жители и кои - не. И, мисля, по-точно ", сподели Тръмп без доказателства, единствено 12 часа откакто подписа указа.

Критици, в това число Американският съюз за цивилен свободи, който заведе сполучлив иск против администрацията, с цел да попречи на въпроса за поданството, не се съгласиха.

" Тръмп може да твърди през днешния ден, че е победил, само че това не е нищо повече от цялостно, унизително проваляне за него и администрацията му ", съобщи Дейл Хо, шеф на Проекта за изборни права към организацията.

И има индикации, че поддръжници на Тръмп, които упорстваха президентът да продължи битката, също са недоволни от резултата.

Изявлението на Тръмп беше посрещнато с безмълвие от множеството му съдружници, вместо с нормалната какафония от подкрепящи президентските дейности изказвания.

Сцената подсещаше на друга, разиграла се на същото място преди шест месеца. Тогава Тръмп разгласи, че е " доста горделив " да разгласи съглашение, което ще постави завършек на изтощителното прекъсване на работата на държавното управление, до което докара личното му гледище Конгресът да финансира от дълго време желаната от него стена по границата сред Съединени американски щати и Мексико. Въпреки перченето на Тръмп, конгресмените не предоставиха никакво сходно финансиране, а президентът отстъпи пред лицето на засилващите се рецензии и все пак разгласи победа.

Седмици по-късно, откакто конгресмени още веднъж отхвърлиха искане на Тръмп за финансиране на градежа на стена, той се похвали, че " се строи стена, до момента в който приказваме ".

" Ще би трябвало да сте в извънредно добра форма, с цел да прескочите тази ", добави той. " Мисля, че ще им е доста по-лесно да се изкатерят на връх Еверест ".

Всъщност Тръмп е нараснал смайващо малко дължината на бариерите по границата с Мексико, макар че водещото му заричане по време на предизборната акция през 2016 година беше да построи стена.

Тръмп следваше аналогична скица и в деня, когато неговата партия загуби Камарата на представителите на изборите в средата на мандата, водейки до разграничен Конгрес и поток от стартирани от демократите надзорни следствия. Президентът беше неотстъпчив, заявявайки пред медиите " мисля, че това беше доста близо до цялостна победа ".

Не е изненадващо, че Тръмп изпитва усложнения да признае провалянето, даже когато е ясно като бял ден.

Той завоюва популярност, а по-късно - и Белия дом, с неуморна самореклама и шумно рекламиране на " Изкуството на договорката ". От позиция на Тръмп, признаването на проваляне би представлявало екзистенциален политически риск за претендента, прочут с това, че сплотяваше поддръжниците си с обещания като " ще спечелим толкоз доста, че ще ни омръзне да печелим ".

Тръмп се втурва да афишира победа и във външните връзки, даже когато обстоятелствата демонстрират доста друга картина.

След първата му среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун Тръмп разгласи изрично в Туитър, че " Вече няма Ядрена Заплаха от Северна Корея ", макар, че нямаше никаква смяна в потвърдените ресурси на Пхенян. А предишния месец той прегърна Ким в демилитаризираната зона на Корейския полуостров и настоя, че втората им среща, състояла се по-рано тази година във Виетнам, е била триумф, макар че демонстративното му овакантяване тогава притегли огромно внимание.

Тръмп отсрочи и тежките мита, които предишния месец разгласи, че ще наложи на Мексико, в опит да подтикне страната да спре внезапното повишение на броя на случаите на нелегално секване на границата. Но даже до момента в който отстъпваше, американският президент откри съображение да разгласи победа по главно заричане от предизборната си акция, което като цяло остана неизпълнено, в миг, когато той се готви да стартира публично акцията си за преизбиране през 2020 година.

След като Тръмп съобщи, че договорката " ще понижи в огромна степен или ще спре Нелегалната Имиграция, идваща от Мексико в Съединени американски щати ", той си навлече подигравките на демократите, в това число на водача на демократите в Сената Чък Шумър, който разгласи саркастично в отговор, че това е била " историческа нощ! "

 

Зийк Милър от Асошиейтед прес
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР