Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита министър-председателя на Унгария Виктор

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита министър-председателя на Унгария Виктор
Коментари Харесай

Тръмп счита Орбан за силен лидер

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп смята министър-председателя на Унгария Виктор Орбан за мощен водач и има планове да развива връзките с него. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Унгария Дейвид Корнстейн пред „ Ню-Йорк таймс “

Изданието напомня, че Корнстейн, който е назначен на поста дипломат на Съединени американски щати в Будапеща през юни тази година, е дълготраен другар на президента Тръмп. „ Президентът Тръмп смята Орбан за доста мощен водач “, отбелязва американският посланик. „ Нашият президент се възхищава на мощните водачи и се надява, че връзките ни ще вървят напред “, прибавя Корнстейн

По данни на „ Ню-Йорк таймс “, Орбан безрезултатно се е опитвал да лобира за ползите на Унгария във Вашингтон по време на мандата на президента Барак Обама. Унгарското държавно управление пожертвало милиони долари за десетки американски проучвателен организации, публични фондове и културни обединявания основно посредством Унгарския предприемчив фонд. Тази организация е записана като компания в щата Делауеър, само че както разкрива вестника, е близка до Орбан.

Според обявата, аналогични старания на Орбан при администрацията на Тръмп се оказат по-успешни. Така унгарското държавно управление отделя на фонда 15 млн $, част от сумата била пожертвана за американски проучвателен институти, които специализират във външна политика. Два превода от 20 хиляди $ са направени за Центъра за разбор на европейската политика, с началник Уес Мичел, който след това Тръмп назначи за асистент държавен секретар за Европа и Евразия.

Кабинетът на Орбан, както твърди вестникът, е отделил повече от 2,5 млн. $ за лобиране ползите на Будапеща пред Конгреса. Край на шестгодишния интервал на липса на контакти на високо ниво сред Съединени американски щати и Унгария поставя срещата на Майкъл Помпео с неговия маджарски сътрудник във Вашингтон. През юни, Тръмп организира телефонен диалог с Орбан, чест, с която последния не е удостояван от страна на Барак Обама, отбелязва вестника.

В края на юли Виктор Орбан при посещаване в румънския град Бъйле Тушнад, сподели, че Унгария се стреми към най-хубави връзки с всяка страна, която я интересува. Отговаряйки на въпрос за отношението към Путин и към Тръмп, унгарският президент съобщи, че той „ няма идоли “.

„ Наша пътеводна звезда – това е националния интерес “, акцентира Орбан./ ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР