Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1
Коментари Харесай

Тръмп запазва до 1 юни временното изключване на ЕС, Канада и Мексико от новите мита

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да резервира до 1 юни краткотрайното изключване на Европейския съюз от митата за импорт на стомана и алуминий, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на Белия дом.

На 8 март Тръмп вкара мита от 25 % върху вноса на стомана и 10 % върху вноса на алуминий. Но в края на март, той краткотрайно освободи от митата Европейски Съюз. Временното освобождение трябваше да завърши в среднощ на 30 април против 1 май.

Европа е изнесла в Съединени американски щати през предходната година стомана за 5.3 милиарда евро и алуминий за 1.1 милиарда евро.

Канада и Мексико също се употребяват от краткотрайното изключение до 1 юни. Президентът на Съединени американски щати обвърза дефинитивно изключение на тези две страни от митата с предоговарянето на северноамериканското съглашение за свободна търговия, отбелязва " Франс прес ".

Принципно съглашение за освобождение от митата е реализирано и с Аржентина, Австралия и Бразилия, съобщи " Ройтерс ". То ще бъде приключено през идните 30 дни. Съединени американски щати също така са приключили и съглашение за вноса стомана с Южна Корея след диалози по ревизирано комерсиално съглашение, допълват ДПА и " Асошиейтед прес ".

След новината Европейската комисия съобщи, че отлагането на окончателното решение на Вашингтон за митата върху вноса на стомана и алуминий с още един месец единствено удължава несигурността на пазара, предадоха " Ройтерс " и ДПА.

Решението на Съединени американски щати удължава несигурността на пазара, което към този момент визира решенията на бизнеса. Европейски Съюз би трябвало да бъде напълно и трайно изключен от тези ограничения, защото те не могат да бъдат оправдани на съображение националната сигурност, се показва в изказването.

Еврокомисията отбелязва, че връзката сред блока и Вашингтон по въпроса за митата продължава, допълвайки, че свръх потенциалите в производството на стомана и алуминий не идват от Европа. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР