Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1
Коментари Харесай

Тръмп удължи временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да резервира до 1 юни краткотрайното изключване на Европейски Съюз от митата за импорт на стомана и алуминий, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на Белия дом.

На 8 март Тръмп вкара мита от 25 % върху вноса на стомана и 10 % върху вноса на алуминий. Но в края на март той краткотрайно освободи от митата Европейски Съюз. Временното освобождение трябваше да завърши в среднощ на 30 април против 1 май.

Европа е изнесла в Съединени американски щати през предходната година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Европейската комисия съобщи, че удължаването на краткотрайното освобождение единствено продължава несигурността на пазара, която към този момент се отразява върху бизнес решенията.

" Европейски Съюз би трябвало да бъде изцяло и дефинитивно освободен от тези ограничения, защото те не могат да бъдат оправдани на съображение национална сигурност ", се споделя в изказването, представено от Ройтерс.

Говорител на английското държавно управление оцениудължаването като " позитивно ", нодобави, че английската стоманодобивна и алуминиева индустрия се нуждае от отбрана.

" Ние оставаме загрижени за въздействието на тези мита върху международната търговия и ще продължим да работим с Европейски Съюз за многостранно решение на световния проблем със свръхкапацитета(в производството на стомана – бел. ред.), както и за ръководство на въздействието върху вътрешните пазари ".

Канада и Мексико също се употребяват от краткотрайното изключение до 1 юни. Президентът на Съединени американски щати обвърза дефинитивно изключение на тези две страни от митата с предоговарянето на северноамериканското съглашение за свободна търговия, отбелязва Франс прес.

Принципно съглашение за освобождение от митата е реализирано и с Аржентина, Австралия и Бразилия, съобщи Ройтерс. То ще бъде финализирано през идните 30 дни.

Съединени американски щати също така са финализирали и съглашение за вноса на стомана с Южна Корея след диалози по ревизирано комерсиално съглашение, допълват ДПА и Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР