Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да удължи решението си

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да удължи решението си
Коментари Харесай

М. Керемедчиев: Тръмп продължава натиска върху ЕС, за да принуди ЕС да намали митата за внос на американски автомобили

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да удължи решението си за налагане на митнически цени за стомана и алуминий върху Европейския съюз /ЕС/ до 1 юни, съобщи представител на администрацията на Тръмп.

През март Тръмп краткотрайно изключи Европейски Съюз от прелюдия данък от 25 % върху вноса на стомана и 10 % върху алуминия.

Американският президент продължава натиска върху Европейския съюз, тъй като цели Съюзът да понижи митата за импорт на американски коли, разяснява в „ Преди всички “ Милен Керемедчиев някогашен заместител външен министър. По думите му цените за стомана и алуминий биха имали отрицателен резултат и за Съединени американски щати, и за Европейския съюз.

„ Тези мита биха имали резултата на бумеранг, тъй като, дори и те да наранят европейския експорт, в последна сметка ще пострадат и Съединени американски щати. Ще пострада американското автомобилостроене на европейски коли. 500 хиляди автомобила на година, немски, се създават в Съединени американски щати и се изнасят основно за Китай. Поскъпването на металите от Европа, ще докара до повишаването на това произвеждане на коли и ще понижи износа на Съединени американски щати към Китай, ще понижи работните места в Съединени американски щати. Така че, в последна сметка, дълготраен неприятен резултат ще има и за двете страни. Тръмп желае да реализира опция Европейски Съюз да отстъпи и да понижи, което досега не го прави, митата за импорт на американски коли и това е главната цел на натиска, който той оказва непрекъснато в Европа “.

Търговски дисбаланс сред Съединени американски щати и Европейски Съюз има. Основната цел обаче на тези високи мита не е Европа. Европа страда около Китай, Русия и ОАЕ, сподели още Керемедчиев.

„ Търговският недостиг на Съединени американски щати – Европейски Съюз е 151 милиард $ в интерес на Европейски Съюз. Ако го съпоставим с комерсиалния недостиг на Китай със Съединени американски щати, който е 750 милиарда долапа – разликата е доста по-голяма. Въпреки това Съединени американски щати следват политиката на своя президент за подкрепяне на локалния бизнес, на локалното произвеждане. И защото американските артикули, изключително в автомобилостроенето, не са конкурентоспособни на европейските и на японските производители, Съединени американски щати употребяват този вид „ търговски рекет “ – постановат високи мита на избрани артикули за да има реципрочни дейности, договаряния и облекчения на износа на артикули от Съединени американски щати към други страни. Основната цел обаче на тези високи мита не е Европа. Европа страда около Китай, Русия, ОАЕ – страни, които субсидират тежко производството на стомана и алуминий в страните си. Европейски Съюз не субсидира своето произвеждане и по този метод той изнася високотехнологични и скъпи метали “.

В звуковия файл можете да чуете цялото изявление на Силвия Великова с Милен Керемедчиев.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР