Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела
Коментари Харесай

Битката за свободата във Венецуела започна, заяви Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реагира на митингите във Венецуела против сътрудника си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата " е почнала. Той направи това в обява в Туитър, съобщи ДПА.

В обявата си по отношение на демонстрациите Тръмп разгласи и че в телефонен диалог е поздравил опозиционния водач Хуан Гуайдо "за историческото вдишване от него на президентския пост ". В известието на стопанина на Белия дом Гуайдо беше наименуван "венецуелският краткотраен президент ".

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви също в Туитър, че през вчерашния ден е имал "много продуктивна среща " с директорския екип на компанията СИТГО, съобщи Ройтерс. СИТГО е дъщерна компания в Съединени американски щати на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА. Преди дни Съединени американски щати постановиха наказания на ПДВСА.

"САЩ не престават да работят в посока на това да създадат по този начин, че икономическите изгоди от естествените благосъстояния на Венецуела да не бъдат разграбени от Мадуро и обкръжението му. Имахме доста продуктивна среща този следобяд с управлението на СИТГО ", написа Болтън.

Мексико и Уругвай привикват интернационална конференция за Венецуела на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео, съобщи Асошиейтед прес.

Предвидено е в нея да вземат участие неутрални страни, а задачата е с нейна помощ да стартира разговор сред венецуелците. Мексико и Уругвай обявиха, че чакат във форума да се включат минимум 10 страни, както и интернационалните организации.

"Целта на конференцията ще бъде да се сътвори основа за нов механизъм за разговор, включващ всички сили във Венецуела и по този начин да се способства за възобновяване на мира в тази страна ", се споделя в взаимно изказване на Уругвай и Мексико.

Мексико и Уругвай отхвърлят да спрат да признават ръководството на Мадуро.

Боливийският президент Ево Моралес разгласи, че страната му ще взе участие в конференцията, съобщи ТАСС.

Вчера водачите на Мексико и Испания се срещнаха в Мексико, с цел да обсъдят разликите си по отношение на политическата рецесия във Венецуела. На взаимна конференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и испанският министър председател Педро Санчес показаха вяра, че ще съумеят да посредничат за разговор, посредством който да бъде уредена рецесията.

"Ще участваме, в случай че изискат това от нас, с цел да могат двете страни в спора да седнат и да водят разговор без предварителни условия ", сподели Лопес Обрадор.

"Испанското държавно управление не желае да отстранява или постанова държавни управления ", съобщи той. "Испанското държавно управление желае посредством демократични способи и почтени, чисти и транспарантни избори венецуелският народ да откри излаз от рецесията, в която живее от доста години ", съобщи Санчес.

Правителството на Лопес Обрадор беше подложено на критика за това, че не признава Гуайдо за краткотраен президент.

Испания обаче в събота се причисли към Франция, Англия и Германия и изрази позиция като тяхната, че в случай че до осем дни Мадуро не разгласи, че привиква избори, ще признае Гуайдо.

Колумбийските управляващи оповестиха през вчерашния ден, че са забранили на над 200 души, за които има данни, че имат тесни връзки с Мадуро, да влизат на колумбийска територия.

Ръководителят на колумбийските имиграционни управляващи Кристиан Крюгер съобщи, че мярката е част от по-широк отговор на по този начин наречената Група от Лима (регионално обединяване на латиноамерикански страни плюс Канада) на рецесията във Венецуела.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР