Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв.

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв.
Коментари Харесай

Как Фед помогна на Тръмп да спечели изборите през 2016 г.?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп продължава да подлага на критика Федералния запас.

В последните си туитове той отбелязва, че централната банка е по-голям проблем за американската стопанска система от Китай.

Вероятно не е от изгода за Тръмп да популяризира сходна информация в общественото пространство, само че зад терзанията му има солидни причини.

Затягането на паричната политика от страна Фед оказа помощ на Тръмп да бъде определен през 2016 година, само че в този момент това може да докара до неговата загуба на идните президентски избори следващата година, написа Bloomberg.

През 2015 година Фед насочи ясни сигнали, че възнамерява да усили лихвите, а повишението стартира няколко месеца по-късно. Фед затягаше политиката си, макар че инфлацията се задържаше под задачата от 2%. Освен това упованията за инфлация намаляваха от 2014 година

Това беше неточност. Фед беше въодушевен от теорията, че ниската безработица ще докара до растеж на инфлацията. Но се оказа, че равнището на безработицата може да бъде по-ниско от упованията на централните банкери.

Фед продължава да понижава прогнозите за равнището на безработицата в дълготраен проект. Лихвите доближават нови дъна, а инфлацията остава под поставената цел.

Нийл Кашкари, шеф на Фед за Минеаполис, разяснява, че банкерите са надценили неутралния лихвен % и вследствие на това са стегнали повече паричната политика.

Този цикъл не е измежду най-грубите неточности на Фед.

Политиките по време на Голямата меланхолия и неуспехът при намаляването на лихвите при започване на рецесията през 2007 година нанесоха по-големи вреди.

Тази неточност сама по себе си носи отрицателни последици – лимитира растежа на наетите лица, заплатите и цената на акциите.

Забавянето на икономическия напредък през 2015 година и 2016 година накара някои анализатори да приказват за „ мини криза “.

Един от мощно засегнатите браншове беше производството.

Проучванията след президентските избори през 2016 година демонстрират, че огромна част от гласоподавателите в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, които са били основни за успеха на Тръмп, са определяли икономическото положение като нежелано.

Разбира се, тези цифри не демонстрират непременно, че Хилъри Клинтън би спечелила при по-добро положение на стопанската система на Съединени американски щати.

Едва ли може да се чака Тръмп да благодари на Фед за изборната победа.

Но в случай че беше осведомен с ролята на Фед по време на вота, той щеше да бъде още по-настойчив за намаляването на лихвите и количествените облекчения.

А в случай че Фед се насочи към стягането на паричната политика, идващият президент може да не е Тръмп.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР